UKC Ljubljana demantuje

Mlada Slovenka ipak nije umrla nakon vakcine, ali je u životnoj opasnosti: 'Cjepivo Johnson&Johnson treba prestati koristiti'

Hronika 29.09.21, 10:33h

Mlada Slovenka ipak nije umrla nakon vakcine, ali je u životnoj opasnosti: 'Cjepivo Johnson&Johnson treba prestati koristiti'
Nakon što je jučer objavljena informacija kako je 20-godišnjakinja koja je prije dva tjedna primila cjepivo Janssen proizvođača Johnson&Johnson preminula, iz Sveučilišne bolnice (UKC) u Ljubljani to su demantirali, preciziravši da je žena u životnoj opasnosti. U međuvremenu, oglasila se i stručna voditeljica vladine savjetodavne skupine za cijepljenje, infektologinja Bojana Beović, koja je pozvala na privremenu obustavu korištenja tog cjepiva

 

 

Iako je jučer objavljena informacija o tome da je 20-godšnjakinja preminula nakon cijepljenja demantirana, RTV Slovenija i dalje tvrdi da je mlada žena klinički mrtva, pozivajući se na oca koji je još jučer ispred neurološke klinike izjavio da se ide oprostiti od kćeri.

 

'Mislim da se cijepila prije 10 dana, ne znam tačno jer ne živimo više zajedno. Nisam ni znao da se išla cijepiti', rekao je ljutiti muškarac novinarki javne televizije te dodao da su mu u klinici rekli kako je doživjela moždani udar kao posljedica cijepljenja.

 

UKC Ljubljana u utorak je poslijepodne objavio da je pacijentici u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima odmah po prijemu dijagnosticirano stanje opasno po život, te je započeto hitno liječenje, no unatoč uloženim naporima, stanje pacijentice se nije poboljšalo. Trenutno je hospitalizirana na odjelu intenzivne njege u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, saopćili su iz UKC-a.

 

Zbog vremenskog slijeda cijepljenja jednokratnim vektorskim cjepivom, slučaj je prijavljen Nacionalnom institutu za javno zdravstvo kao moguća nuspojava, te postoji osnovana sumnja da postoji uzročno-posljedična veza između cijepljenja i komplikacija, dodaju iz klinike.

 

Prema posljednjim podacima, cjepivom Janssen u Sloveniji je cijepljeno 119.799 osoba, a Slovenija je u utorak od Mađarske naručila novih 100 hiljada doza upravo tog cjepiva.


Nakon incidenta, infektologinja i stručna voditeljica vladine savjetodavne skupine za cijepljenje, Bojana Beović, izjavila je za POP TV kako smatra da bi cijepljenje Janssenom trebalo barem privremeno obustaviti.

 

'Takva nuspojava događa se u nekoliko slučajeva na milion i nismo očekivali tako nešto. Nigdje nismo imali ozbiljnih upozorenja da bismo trebali ograničiti ovo cijepljenje. No, događaj je toliko tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku više ne bismo riskirali i više ne bismo koristili ovo cjepivo, bez obzira na različito mišljenje EMA-e ili mnogih drugih zemalja koje ga koriste', rekla je Beović.

 

Utvrdi li se da je između smrti dvadesetogodišnjakinje i cijepljenja bilo uzročno-posljedične veze, bit će to drugi takav slučaj u Sloveniji.

 

Slovenka s diplomatskom putovnicom, mlada žena i supruga slovenskog diplomata stacioniranog u Bruxellesu umrla je krajem svibnja ove godine, nakon što je primila cjepivo protiv covida-19 koje je razvila kompanija Johnson&Johnson, kad su članove slovenskih misija i diplomate u Bruxellesu cijepili slovenski infektolozi.

 

Liječnici u Bruxellesu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

 

Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici cijepljenja kod vektorskih cjepiva koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

 

Više desetaka hiljada Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi. Posebno se kao najpoželjnije tražilo posljednjih sedmica, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.

 

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI