(Svjesno) Ignorisali obavijest inspektora

Crno na bijelo: Da li je ovo dokaz da je pacijentima u RS-u davan tehnički, a ne medicinski kisik?! Ministar sve znao...

Hronika 28.09.21, 10:28h

Crno na bijelo: Da li je ovo dokaz da je pacijentima u RS-u davan tehnički, a ne medicinski kisik?! Ministar sve znao...
Agencija za lijekove BiH je u augustu dobila prijavu Transparency Internationala o saznanjima da se u trebinjskoj bolnici umjesto medicinskog gasa zapravo koristi neprečišćeni - tehnički gas koji se upotrebljava u procesu liječenja pacijenata na intenzivnoj njezi i o tome obavijestila nadležne

 

Prošlog mjeseca Agencija za lijekove BiH obavijestila je Ministarstvo zdravlja RS-a o korištenju tehničkih gasova u Bolnici Trebinje. Na ovo su se oglušili u entitetskom ministarstvu s obzirom da je danas ministar Alen Šeranić izjavio da sve zdravstvene ustanove u RS-u koriste kisik kao u klinikama u regionu i Evropi, piše Klix.


Naime, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić održao je danas sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj gdje su razgovarali o kisiku i optužbama iz prethodnih dana da u bolnicama nije korišten medicinski već industrijski kisik. Zaključak sastanka je da su ove tvrdnje apsolutna neistina.

 

Direktori bolnica su istakli kako se isti kisik koristi u klinikama u regionu i Evropi, te su dodali kako su ovaj kisik s potvrdom o čistoći nabavljali godinama unazad i koji je upotrebljavan u terapijske svrhe i kod drugih oboljenja.

 

No, kako Klix.ba ekskluzivno saznaje, Agencija za lijekove BiH je u augustu dobila prijavu Transparency Internationala o saznanjima da se u trebinjskoj bolnici umjesto medicinskog gasa zapravo koristi neprečišćeni - tehnički gas koji se upotrebljava u procesu liječenja pacijenata na intenzivnoj njezi i o tome obavijestila nadležne.

 

Nakon tog saznanja Agencija za lijekove BiH je poslala upite te izvršila inspekcijski nadzor u firmi koja proizvodi i isporučuje gas Bolnici Trebinje te došla do zaključka da ta kompanija proizvodi samo tehnički gas, ali da nije odgovorna što ga neko koristi kao medicinski u zdravstvenoj ustanovi.

 

U postupku farmaceutsko-inspekcijskog pregleda, po osnovu zaprimljene prijave provedenog u kompaniji "Milojević Gilje Gas“ d.o.o. Bijeljina utvrđeno je da ta firma u postupku javne nabavke gasova, a u skladu sa tenderskom dokumentacijom za nabavku gasova za potrebe JZU Bolnica Trebinje, kao najpovoljniji ponuđač je zaključila ugovor o "tečnom kiseoniku čistoće 99,95% kisik, boca 40 litara, azot suboksid i ugljen dioksid".

 

S obzirom da nije decidno navedena namjena gasova koji su predmet nabavke, inspektori Agencije za lijekove BiH su se obratili Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS-a sa zahtjevom za nadležno postupanje s ciljem utvrđivanja u koju svrhu su u JZU Bolnica Trebinje korišteni ovi gasovi.

 

"Sektor zdravstvene inspekcije – Odjeljenje Trebinje, obavijestilo je Inspektorat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da su predmetni gasovi korišteni u medicinske svrhe, odnosno da se tretiraju kao lijekovi. Kisik se koristi kao kiseonička podrška bolesnicima, a azot suboksid i ugljen dioksid za poslove dezinfekcije operacione sale i poslove anestezije", navedeno je u dopisu.

 

U skladu sa utvrđenim stanjem Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je obavijestila Ministarstvo zdravlja RS-a da putem tenderske nabavke vrše nabavku tehničkih gasova i iste koriste u medicinske svrhe kao lijek čime se ugrožava zdravlje stanovništva te ih pozvali da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

 

Kako saznaje Klix u vanrednoj inspekcijskoj kontroli 19. augusta 2021. godine inspektoru Republičke uprave za inspekcijske poslove - Sektor zdravstvene inspekcije - Odjeljenje Trebinje je predočena faktura kao dokaz da je Bolnica Trebinje od kompanije Milojević Gilje Gas zaprimila tečni kiseonik čistoće 99,5% azot suboksid ii ugljen dioksid.

 

Kompletan tekst, kao i dokumente možete pronaći na portalu Klix.ba.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI