PAVLE PAVLOVIĆ/ LICE BEZ LICA

Dobijem ospice kada vidim kako svi poziraju sa sunčanim naočalama... Uh, kako sam se znao razočarati kada bi ih skinuli!


26.09.21, 16:48h

 

 

 

Dobijem ospice kada vidim poziranja sa sunčanim naočalama. Facebook je najbolja revija takvih lica bez lica. Jer, kada ste ulentrani sa okvirima tamnih stakala na očima, vi gubite poznate obrise lica. Gubite lijepe ili skrivate, po vama, ružne crte svoje face.


Pokušavate pronaći spas za svoje esetske nedostatke u raznim oblicima pokrivala za okice, kojima dobijate nova isijavanja vaše personalnosti. Postajete ono što, uglavnom, niste. Jačina vašeg novog imidža nestaje u trenu kada skinete te okvire laži. Zato mnogi ne skidaju sunčane. Nose ih i po danu i ponoći. Po kiši i suncu. Samo još ne spavaju s njima.


Znam neke koje sam davno upoznao sa tim tamnim cvikerima. Godinama su očale i oni bili jedno, kao da su zajedno rođeni. Uh, kako sam se znao razočarati kada bi ih skinuli. Postajali su drugi, neprepoznatljivi ljudi, stranci. Pitaš se tada da li si se uopšte s njima družio, povjeravao razne tajne. Od macho frajera ili seksi dama postajali su, bez Ray-Ban okulara, izgubljeni slabići kojima ne bi posvetio minut vremena.


Kada konačno uklone ta stakla što su im cijeli vijek na nosu, vidiš prevaru i ljut si sam na sebe kako si dozvolio da te varaju u prohujalim ljetima.


Ipak, kada ih vidiš u svim dimenzijama, posebno u trećoj, u realnom životu, onda bar donekle možeš smanjiti taj dominatni utjecaj naočala na ukupan dojam o nečijoj personi. Sa fotografijama je potpuno drukčije. Jer, kada gledaš nečije lice, vidiš samo sunčane koje svojim oblikom naglašavaju kako bi lice ispod njih trebalo izgledati.


Lažu te okulari, koje su dizajnirali razni maheri za brile, licima bez lica. Na slikama ne vidiš tog i tog, nego naočale te i te. Zahvaljujući njima postajemo snažni, grubi, meki, seksi, upadljivi.


A, najčešće smiješni u pokušajima da tamnim staklima na očima budemo ono o čemu maštamo.
...Da sve ovo nisam uzalud pisao, nadam se, da pokazuju ove dvije slike sa Velike plaže u Makarskoj.

 

pavle-pavlovic-makarska


P.S.
Naravno da nisam protiv sunčanih i sam ih često koristim. Ali sam protiv poziranja i slikanja sa sunčanim. Jer, kada su vam na nosu, kada vam pokrivaju važni dio lica, onda dobijamo drugi optički dojam. Utisak da se radi o nekoj drugoj osobi koju su načinile naočale i njihovi okviri.


Dakle, vrlo je jednostavno da to provjerite. Pogledajte svoje slike sa i bez cvikera. Na tim s očalama šta vam prvo upada u oči? Naravno, sunčane. E, one onda stvaraju cjelokupni utisak. Vi više niste vi, nego Ray-Ban, Gucci... Mnogi od nas tada postajemo, po osobnom sudu, ljepši, privlačniji, mlađi, seksiji.


Zato većina onih koji se fotografiraju sa sunčanima i ne skidaju cvike. Žele tako, bez foto šopa, svjesno ili ne, varati publiku koja će im se, možda, diviti...

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


BLIN
KOMENTARI