hit rock autobiografija

U Sarajevu predstavljena knjiga Borisa Leinera ‘Sve bio je ritam'

Kultura 25.09.21, 09:07h

U Sarajevu predstavljena knjiga Borisa Leinera ‘Sve bio je ritam'
Boris Leiner je rekao da je prošlo 50 godina odkad je počeo svirati bubnjeve, te da je tada umjesto pravih bubnjeva imao kutiju za cipele, a umjesto palica, igle za pletenje koje je uzeo od majke

 

Boris Leiner, legendarni bubnjar muzičkih grupa Azra, Haustor, Vještice, So Mazgoon, danas je u Sarajevu predstavio rock autobiografiju "Sve bio je ritam".

 

Radi se o autentičnom, savremenom i zabavnom štivu koje obuhvata najzanimljivije momente Leinerove bogate rockerske karijere. To je prije svega fanovska litetatura, ali namjenjena i za širu čitalačku publiku željnu još jednog insajderskog viđenja Novog vala. Knjiga je izdata u Hrvatskoj i Srbiji, a ubrzo nakon izdavanja postala je hit.

 

Knjigu su predstavili urednica Jasminka Mitrić i moderator Ljubo Pavlović, koji je podsjetio da nas je Leiner godinama svojom “galamom” bubnjeva uvodio u predivne hitove grupe Azra, novovalnog čuda koje je dobro protreslo tadašnje skoro nedodirljivo zabavno rockerske brendove.

 

Leiner je, kako je dodao Pavlović, pored pisanja, slikar, kipar i umjetnik, posebno na bubnjevima.

 

- Njegov autorski rad najbolje će razumjeti generacije koje su zadnju dekadu pred veliku nevolju 90-ih uživale svoju slobodu o kojoj govori cijela ova knjiga – istakao je Pavlović.

 

Boris Leiner je rekao da je prošlo 50 godina odkad je počeo svirati bubnjeve, te da je tada umjesto pravih bubnjeva imao kutiju za cipele, a umjesto palica, igle za pletenje koje je uzeo od majke.

 

- A danas nakon 50 godina, ja sam pisac – šaljivo je rekao Leiner.

 

Urednica Jasminka Mitrić je rekla da  Leinerova knjiga po mnogo čemu nije tipična autobiografija jer je fragmentirana, podjeljena u poglavlja i obuhvata najbitnije momente njegove rockerske karijere.

 

- Knjiga je pisana onako kako je življena, kako je svirana, tako je i napisana. Neko će možda reći da nedostaje još malo više o muzici, ali šta da piše bubnjar kad je on to odsvirao – dodala je Mitrić.

 

Promocija knjige organizovana je u  JU Centar kulture i mladih, a  posjetioci su mogli pogledati i fotografije likovnih i kiparskih radova Borisa Leinera u Fotogaleriji Jelićeva.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI