ALARM ZBOG ZASTRAŠIVANJA

Osuda kampanje mržnje prema medijima i novinarima u BiH: Traži se istraga i krivično gonjenje počinilaca

Mediji 24.09.21, 18:43h

Osuda kampanje mržnje prema medijima i novinarima u BiH: Traži se istraga i krivično gonjenje počinilaca
- Veoma sam uznemirena zbog najnovijih slučajeva zastrašivanja i prijetnji upućenih javnim ličnostima u BiH. Kampanja blaćenja profesorice Lejle Turčilo, Borke Rudić, Nikole Vučića, Amira Zukića i drugih, predstavlja prijetnju po njihovu sigurnost. Pozivam nadležne organe da poštuju obaveze ove zemlje prema OSCE-u i omoguće novinarima i borcima za slobodu izražavanja da rade u sigurnom okruženju bez zastrašivanja - izjavila je ambasadorica Kavalec, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH

 

 

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec danas su zajednički osudile ciljanu kampanju mržnje u online sferi, usmjerene protiv nekoliko medijskih radnika u BiH, te pozvale nadležne institucije da poduzmu efikasne mjere u cilju pokretanja istrage i krivičnog gonjenja počinilaca, u skladu sa zakonom.

 


Prema tvrdnjama Udruženja BH novinari (BHN), u BiH je u proteklih nekoliko dana na online platformama uočen porast broja komentara usmjerenih protiv novinara, kojima se ispoljavaju mržnja, agresivnost i nacionalizam. Osobe koje su se našle na meti navedenih komentara su generalna sekretarka BHN-a Borka Rudić, glavni urednik i novinar TV N1 Amir Zukić i Nikola Vučić, te profesorica žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo.


- Namjerna upotreba govora ispunjenog agresivnošću i mržnjom u svrhu napada na medijske radnike zbog posla koji obavljaju djeluje obeshrabrujuće, te time umanjuje ne samo sposobnost tih radnika da obavljaju svoju dužnost prema javnosti u demokratskom društvu, već i njihovu fizičku sigurnost, budući da se nasilje ispoljeno u online sferi može preliti i u stvarni život - izjavila je predstavnica Ribeiro.


Nadležni organi, kako je dodala, moraju primijeniti sva zakonom dozvoljena sredstva u cilju brze i efikasne istrage i krivičnog gonjenja počinilaca, kao i u cilju borbe protiv govora mržnje u online sferi, da bi time stvorili sigurno okruženje za rad medija u ovoj zemlji.


- Veoma sam uznemirena zbog najnovijih slučajeva zastrašivanja i prijetnji upućenih javnim ličnostima u BiH. Kampanja blaćenja profesorice Lejle Turčilo, Borke Rudić, Nikole Vučića, Amira Zukića i drugih, predstavlja prijetnju po njihovu sigurnost. Pozivam nadležne organe da poštuju obaveze ove zemlje prema OSCE-u i omoguće novinarima i borcima za slobodu izražavanja da rade u sigurnom okruženju bez zastrašivanja - izjavila je ambasadorica Kavalec, saopćeno je iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI