FOTO/ KULTNI FILMSKI LIKOVI NA NOVOJ LOKACIJI

Ines Tanović samoinicijativno ukinula Muzej 'Valter brani Sarajevo', gradonačelnica Benjamina Karić ga spašava

Kultura 23.09.21, 14:00h

Ines Tanović samoinicijativno ukinula Muzej 'Valter brani Sarajevo', gradonačelnica Benjamina Karić ga spašava
Muzej "Valter brani Sarajevo" svečano je otvoren 6. aprila 2019. godine uz ogroman interes javnosti i medija u BiH, regiji i svijetu. Nastao je po idejnom konceptu bivšeg direktora Filmskog centra Sarajevo Jasmina Durakovića i na osnovu odluke Nadzornog odbora FCS-a, a podržan je od strane tadašnje gradske uprave

 

 

 

- Svi radovi na Bistričkoj stanici su, kao što je to i najavljeno, završeni u septembru.
Reprezent bogate kulturno-historijske vrijednosti našeg grada, vraća se u autentičnom izgledu svim građanima i gostima Sarajeva!
U saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo, nacionalni spomenik BiH obogatili smo dijelom muzejske postavke “Valter brani Sarajevo”
- objavila je danas gradonačelnica Benjamina Karić na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

 


Time se ovaj atraktivni muzej, posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajdurina Šibe Krvavca, na neki način spašava od propadanja.


Podsjećamo, Muzej "Valter brani Sarajevo" svečano je otvoren 6. aprila 2019. godine uz ogroman interes javnosti i medija u BiH, regiji i svijetu. Nastao je po idejnom konceptu bivšeg direktora Filmskog centra Sarajevo Jasmina Durakovića i na osnovu odluke Nadzornog odbora FCS-a, a podržan je od strane tadašnje gradske uprave.


Svečanosti otvorenja prisustvovali su brojni gosti, ambasador Kine u BiH Ji Ping, kantonalni i federalni zvaničnici, supruga Hajrudina Šibe Krvavca, Ešrefa Krvavac, kao i porodica pokojnog glumca Bate Živojinovića, brojni filmski radnici iz BiH i regije, gosti, prijatelji, novinari... Vijest je odjeknula u medijima širom regiona.

 

muzej-valter-esrefa-krvavac


Među zvaničnicima je bio i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić koji je izrazio zadovoljstvo otvorenjem prvog filmskog Muzeja u BiH, ali i regionu, koji je posvećen kultnom ostvarenju bh.kinematografije.


- Ali ovaj Muzej je puno više od toga, on je posvećen filmu i historijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, čuvenom pripadniku Pokreta otpora i antifašisti iz Drugog svjetskog rata – kazao je Novalić čestitajući Filmskom centru Sarajevo koji je pokazao da ima snage, znanja i ljudskih resursa da pokreće projekte od šireg društvenog interesa.

 

muzej-valter-novalic


Ekipu koja je radila na stvaranju Muzeja, uz Jasmina Durakovića, činili su Osman Arslanagić (scenograf postavke), bh. skulptori Lejla Čehajić i Samir Sučeska vodili su izradu likova u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja filma, dok je za audio zvuk u Muzeju bio zadužen Dado Džihan, a za montažu video materijala Nedim Karalić.


Za izradu kostima bila je zadužena Belma Žiško, dizajnerica je bila Sanja Kulenović, radnici na scenografiji Ismet Ećo i Đanan Jaha, a u realizaciji projekta učestvovali su i brojni filmski radnici, mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja sa Filozofskog fakluteta u Sarajevu, te ekipa i uposlenici FCS-a.


- Filmska umjetnost i kreativna industrija su ponos ali i potencijal BiH, a Muzej „Valter brani Sarajevo“ može biti primjer kako kulturna baština, osim važne kulturološke uloge, ima i turistički, odnosno, ekonomski potencijal i to je put kojim treba ići – spajati kulturu s drugim granama kreativne industrije, ali i drugim privrednim djelatnostima, poput turističke koja je danas u BiH u velikoj ekspanziji - bila je poruka odaslata iz Sarajeva 6. aprila 2019., prilikom otvaranja Muzeja.


Nova direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović samoinicijativno je ukinula Muzej "Valter brani Sarajevo", ili kako je sama nedavno izjavila u jednom intervjuu, "preimenovala ga u Muzej bh. filma", za koji nije izvjesno ni kada će nastati.


Za kraj donosimo i kratko podsjećanje kako je Muzej "Valter brani Sarajevo" izgledao, dok je još postojao u prostoru Filmskog centra...       

 

muzej-valter4valter-brani-sarajevo-novi-likovi-1

muzej-valter2

valter-brani-sarajevo-muzej

valter-brani-sarajevo-novi-likovi-2muzej-valter-brani-sarajevo-1

muzej-valter-brani-sarajevo-3

muzej-valter-brani-sarajevo-2

 

muzej-valter-brani-sarajevo-4

muzej-valter-brani-sarajevo-6

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI