Veliki doprinos globalnim klimatskim naporima

Kina neće više finansirati gradnje termoelektrana u inostranstvu

Front 22.09.21, 09:33h

Kina neće više finansirati gradnje termoelektrana u inostranstvu
Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju u osnaživanju njihove zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće raditi na novim energetskim projektima baziranim u inozemstvu, rekao je Xi u Generalnoj skupštini

 

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u utorak da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inozemstvu, što bi bio potez koji bi prekinuo ključni izvor finansiranja eksploatacije fosilnih goriva koji su najdirektnije vezani za klimatske promjene, piše magazin Politico u svom osvrtu na glavne teme ovosedmičnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

 

Xijeva najava u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda okončat će protok gotovine od najvećeg svjetskog javnog finansijera za projekte eksploatacije uglja u inozemstvu, a dolazi nakon sličnih obećanja Japana i Južne Koreje ranije ove godine.

 

- Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju u osnaživanju njihove zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće raditi na novim energetskim projektima baziranim u inozemstvu - rekao je Xi u Generalnoj skupštini.

 

On nije odredio vremenski rok za okončanje tog finansiranja, ali zemlja do sada ove godine nije usmjerila nikakva sredstva iz svoje Inicijative za pojas i put prema elektranama na ugalj.

 

Kina je bila predmetom kampanje pritiska Sjedinjenih Država i drugih zemalja G-7 da obustave svoju prekomorsku podršku elektranama na ugalj. Američki izaslanik za klimu John Kerry označio je ugalj ka energent za centralnu temu svojih sastanaka sa zvaničnicima u Kini ranije ovog mjeseca.

 

U izjavi u utorak Kerry je pozdravio taj potez.

 

- Već duže vrijeme razgovaramo s Kinom o tome. I apsolutno mi je drago čuti da je predsjednik Xi donio ovu važnu odluku - rekao je Kerry.

 

Dodao je da će to biti veliki doprinos globalnim klimatskim naporima.

 

- Ova najava Kine je upravo ono što su SAD i željele. Ulaganja već idu u tom novom smjeru - rekla je Joanna Lewis, vanredna profesorica na Sveučilištu Georgetown i stručnjakinja za kinesku klimatsku politiku.

 

Promjena politike mogla bi doprinijeti zamahu u globalnim klimatskim pregovorima ovog novembra u Glasgowu u Škotskoj, jer su druge zemlje vršile pritisak na Kinu da smanji domaće emisije CO2 i svoju podršku teškim i prljavim industrijama u inozemstvu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI