Nakon što je uhapšen po međunarodnoj potjernici

Član 'srebreničke trojke': Behudin Husić pušten iz pritvora u Bijeljini

Hronika 21.09.21, 17:12h

Član 'srebreničke trojke': Behudin Husić pušten iz pritvora u Bijeljini
On je nakon hapšenja čekao šest dana da bude izveden pred sud, a ročište na kojem se raspravljalo o ukidanju pritvora održano je jučer

 

Behudin Husić pušten je iz pritvora Okružnog suda u Bijeljini, potvrdila je za Faktor njegova advokatica Mirna Avdibegović.

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Husića su uhapsili 14. septembra po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Okružni sud u Bijeljini. Optužen je kao saizvršioc za ubistvo četiri osobe srpske nacionalnosti u mjestu Krušev Do kod Srebrenice.

 

On je nakon hapšenja čekao šest dana da bude izveden pred sud, a ročište na kojem se raspravljalo o ukidanju pritvora održano je jučer.

 

- Mi sporimo postojanje osnovane sumnje da je Behudin Husić počinio krivično djelo. Istakli smo navode iz odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) po apelaciji podnijetoj u predmetu Nedžada Hasića, suoptuženika u ovom predmetu. Tada je Ustavni sud utvrdio da osnovna sumnja nije obrazložena, a u toj odluci se kao suoptuženi navodi Behudin Husić, dakle ta odluka se i na njega odnosi - rekla je advokatica Avdibegović.

 

Husić je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji. Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš su osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.

 

Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu "srebrenička trojka" je u januaru 1999. godine razmijenjena po protokolu između FBiH i RS-a, a sada ih se ponovno traži za isto krivično djelo ubistva.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI