ulaz besplatan

Tragom psihoanalize: Poslušajte predavanje dr. Nine Krajnik 'Nasilje i sukob – Sudbina ili rez?' u BKC KS

Kultura 21.09.21, 11:39h

Tragom psihoanalize: Poslušajte predavanje dr. Nine Krajnik 'Nasilje i sukob – Sudbina ili rez?' u BKC KS
Dr. Nina Krajnik je pionirka lacanovske psihoanalize na prostoru Balkana. Osnivačica je međunarodnog pokreta Lakan Balkan i predsjednica Slovenačkog društva za lacanovsku psihoanalizu

 

Psihoanalitičko predavanje dr. Nine Krajnik pod nazivom »Nasilje i sukob – Sudbina ili rez?« održat će se u subotu, 25. 09. 2021. u 18 sati u Javnoj ustanovi »Bosanski kulturni centar KS« koja je ujedno i suorganizator ovog događaja.

 

Ulaz je besplatan i otvoren za sve. Zbog mjera i organičenja broja učesnika potrebne su prethodne prijave na: [email protected] (do subote, 25. septembra u 12h).

 

nina-krajnik

 

Predavanje će tragom psihoanalize promatrati pitanje nasilja i sukoba. Da li su društveno-politički sukobi nužnost koja sa sobom nosi poteze sudbine? Na kakav način danas funkcionišu privatizacije sukoba, sa namjerom da bi se oni učinili beskonačni? U kakvoj vezi su nasilje prema sebi i nasilje prema drugome? I kako je moguće napraviti rez sa ponavljanjem događaja, koji se stalno vraćaju na isto traumatično mjesto? Na osnovu tih pitanja otvara se obrada aktuelnih manifestacija nasilja na našim prostorima i njegove logike kao strasti ljudskog bića.

 

Dr. Nina Krajnik je pionirka lacanovske psihoanalize na prostoru Balkana. Osnivačica je međunarodnog pokreta Lakan Balkan i predsjednica Slovenačkog društva za lacanovsku psihoanalizu. Doktorirala je filozofiju. Studirala je na Univerzitetu Pariz VIII. Članica je Svjetskog psihoanalitičkog saveza.

 

(DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI