Nova pravosudna afera

Ambasada SAD o snimku: Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost jačanja vladavine prava

Front 21.09.21, 10:06h

Ambasada SAD o snimku: Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost jačanja vladavine prava
Na snimku čiju je autentičnost potvrdila i sama Tadić čuju se podaci koje javnost ne bi trebala znati, a direktor OSA-e otkriva tajne podatke i one koje su prikupili operativnim radom, a otkriva ih tužiteljicama

 

Ambasada SAD u BiH odgovarajući na upit Patrije o audiosnimku koji je objavljen u medijima između direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i tužiteljice Ozrenke Nešković odgovorila je da "nadležne domaće institucije i nositelji javnih funkcija imaju odgovornost jačanja vladavine prava i smanjenja korupcije".


Na snimku čiju je autentičnost potvrdila i sama Tadić čuju se podaci koje javnost ne bi trebala znati, a direktor OSA-e otkriva tajne podatke i one koje su prikupili operativnim radom, a otkriva ih tužiteljicama. Glavna tužiteljica nije prijavila da je direktor OSA-e pokušao utjecati na predmet u kojem je on osumnjičeni, a trebala je to uraditi. Pitali smo Ambasadu da li ove osobe nakon ovog snimka mogu ostati na svojim pozicijama i očekuju li neke disciplinske postupke. 


"Ambasada SAD-a ne komentariše sudske procese u toku, moguće istrage ili navode o mogućim kriminalnim djelima", naveli su u odgovoru za Patriju. 


Iz OSA-e su najavili vještačenje snimka koji će raditi vještak iz EU, dok su iz Tužilaštva BiH oglasili se tek u ponedjeljak ističući da su protiv Mehmedagića zaprimljene dvije krivične prijave ali snimak nisu komentarisali. 


"Tužiteljstvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju", naveli su iz Tužilaštva BiH. 


Na čelu tog odjela je tužiteljica Ozrenka Nešković koja je jedan od sudionika razgovora koji je objavljen u medijima. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI