Pulmolog pojašnjava

Dr. Selimić o koronavirusu: Imamo puno više pozitivne djece, a evo koliko sada traje izolacija

Hronika 21.09.21, 08:47h

Dr. Selimić o koronavirusu: Imamo puno više pozitivne djece, a evo koliko sada traje izolacija
Mnogi građani su u nedoumici koliko ili da li uopće moraju biti u samoizolaciji ako je član njihove porodice zaražen, a njima je test pokazao da su negativni

 

Četvrti val pandemije koronavirusa u punom je zamahu, a broj zaraženih u svakodnevnom porastu.


Ljekari upozoravaju da je specifičnost Delta soja koronavirusa da sve češće obolijevaju i djeca što nije bio slučaj tokom prethodna tri vala.  


Pulmolog Edo Selimić pojašnjava za Hayat.ba da se novom sekvencom koronavirusa zaraza brže širi.


Imamo puno više djece pozitivne na koronavirus nego što smo ranije imali. Međutim, dobra vijest je  da je riječ o blagoj kliničkoj slici. Kada uporedite snimak djeteta u vrijeme kada su bile obične viroze i ovaj sad, vidite da djeca bolje prolaze s koronom. Još nijednu komplikaciju nisam vidio kod djece. Ali, problem su njihovi roditelji koji obolijevaju jer su djeca ta koja najlakše šire virusne infekcije. Roditelji su nezaštićeni, pokupe infekciju od djece, a nemate kauzalni lijek odnosno ne možete popiti antiobiotik kao u slučaju obične infekcije – kaže Selimić.


Izolacija zaraženih, ali i onih koji žive s njima trenutno je deset dana umjesto ranijih 14. To je, kako navodi Selimić, preporuka Federalnog kriznog štaba.


Krizni štab svakog kantona mora poštovati te preporuke, ali može ubaciti dodatne specifičnosti u zavisnosti od obima i broja zaraženih – navodi Selimić.


Mnogi građani su u nedoumici koliko ili da li uopće moraju biti u samoizolaciji ako je član njihove porodice zaražen, a njima je test pokazao da su negativni.


Praksa je da ako je vaš član porodice obolio i vi idete u izolaciju deset dana jer je to period inkubacije odnosno najopasniji ste za okolinu prva dva dana prije pojave simptoma i dva dana po pojavi simpoma. Uglavnom je prvi simptom temperatura. Treba voditi računa o tome da je veoma mnogo slučajeva u kojima negativni brzi antigenski i PCR testovi lažno prikazuju da ste negativni. Suverena metoda je serološki test – ističe Selimić.


Savjetuje građane da se vakcinišu.


- To je jedina prava stvar. Ne vakcinišete se zbog nekog drugog već zbog sebe, jer je ovo bolest koja ubija. Pa da li treba neki drugi razlog – napomenuo je Selimić.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI