21. septembra u Narodnom pozorištu

Čuvena predstava 'Grand Hotel' na Balet Festu u Sarajevu

Kultura 20.09.21, 10:17h

Čuvena predstava 'Grand Hotel' na Balet Festu u Sarajevu
Predstavu izvode internacionalna ekipa umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije; Mojca Majcen, Ognjen Vučinić, Branko Mitrović i Jakša Filipovac. Pored njih u ulogama "Gospođa koje tumače Vrijeme" premijerno će nastupiti umjetnice iz Sarajeva; Nataša Hajdarević, Nikolina Petković - Jalovičić, Aida Mujčinović - Palinić i Dajana Zilić

 

 

 


Plesna predstava Grand Hotel čuvenog autorskog dvojca - koreografa Aleksandra Ilića i reditelja Aleksandra Nikolića, Opere i teatra Madlenianum, na poziv direktorke festivala Edine Papo biće izvedena na Balet Festu, 21. septembra s početkom u 20.00 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 
- Vrijeme je neuhvatljivo, nepovratno, ponekad surovo, konfuzno, tačno i netačno. U Grand Hotelu vrijeme je zaustavljeno u ljepoti, zavodljivosti i erotici likova. Da li će ljepota zaista spasiti svijet ili će permanentna čežnja za njom uništiti pojedinca? Preispitujem konstantno naše odnose prema životu, koji nezaustavljivo teče. Da li vrijeme zaista teče ili je njegov protok samo naš konstrukt kako bi imali nekakav referentni okvir postojanja i sopstvene relevantnosti? Šta bismo sa tom nesvakidašnjom koketnom sposobnošću uradili da možemo da zaustavimo ili vratimo vrijeme? Da li bi uništili svaki smisao civilzacije, pokrenuli emotivnu propast i zapravo uništili samog sebe - navodi koreograf Aleksandar Ilić.


- Postojanje možemo da predstavimo kao koordinatni sistem: jedna beskonačna prava je vrijeme, druga beskonačna prava je mjesto. Naš život je jedna jedina tačka u kojoj se te dve beskrajne prave susreću. Postojimo samo sada i ovdje, tu smo samo privremeno, kao gosti velikog hotela. Cijela ljudska vrsta je za nas samo naš brat, naša prijateljica, majka, ljubavnik, neprijatelj, poznanik - zapravo samo tih nekoliko desetina ljudi koji su u isto vrijeme slučajno gosti istog Grand hotela koji je život sam – kaže reditelj predstave Aleksandar Nikolić.


Predstavu izvode internacionalna ekipa umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije;  Mojca Majcen, Ognjen Vučinić, Branko Mitrović i Jakša Filipovac.


Pored njih u ulogama "Gospođa koje tumače Vrijeme" premijerno će nastupiti umjetnice iz Sarajeva; Nataša Hajdarević, Nikolina Petković - Jalovičić, Aida Mujčinović - Palinić i Dajana Zilić.


Muziku za predstavu je uradila Ana Krstajić, scenografiju Žorž Draušnik, a kostim Aleksandra Karović.


Grand Hotel je premijerno izveden 1. aprila na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra.


(DEPO PORTAL/ad/Foto: Vladimir Veličković)

 

BLIN
KOMENTARI