Vlada odlučila, rok za prvu dozu 1. oktobar

Obavezno vakcinisanje državnih službenika, negativan test na koronavirus nedovoljan za dolazak na posao

Front 19.09.21, 10:21h

Obavezno vakcinisanje državnih službenika, negativan test na koronavirus nedovoljan za dolazak na posao
Prema objavljenoj anketi koju prenose mediji, protiv takvog zaoštravanja mjera je više od 40 posto ljudi, a mnogi tzv. PCT uvjete za rad smatraju diskriminatornim

 


Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covid-19, a negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, kao za ostale necijepljene građane, odlučila je slovenska vlada. Da bi mogli raditi, svi će, ako do sada nisu cijepljeni ili već preležali bolest, morati dokazati da su dobili prvu dozu cjepiva do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za cjepivo Johnson&Johnson koje pruža zaštitu nakon jedne doze, javlja Hina, a prenose mediji.

 

Pooštravanje protuepidemijskih mjera po kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovački centar, banku ili poštu, te niz drugih aktivnosti potrebno imati Covid potvrdu o cijepljenju ili negativan test na snazi je od srijede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika vlade protiv kojih je nakon izgreda intervenirala policija.

 

Prema objavljenoj anketi koju prenose mediji, protiv takvog zaoštravanja mjera je više od 40 posto ljudi, a mnogi tzv. PCT uvjete za rad smatraju diskriminatornim.

 

Ministar zdravstva Janez Poklukar to negira, pa je za Slovensku televiziju izjavio da vlada svojom odlukom samo daje stanovit socijalni benefit onima koji se cijepe i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih.

 

Premijer Janez Janša izjavio je da uprkos negodovanju i protestima vlada od svojih mjera protiv širenja zaraze neće odustati, a restrikcije su od same najave jako povećale interes za cijepljenje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI