sastanak u sarajevu

Raspodijeljeno i posljednjih deset nekretnina bivše SFRJ: Šta je dobila BiH?

Nedjeljni magazin 18.09.21, 17:34h

Raspodijeljeno i posljednjih deset nekretnina bivše SFRJ: Šta je dobila BiH?
Također, otpisane su dvije nekretnine za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije

 

Na održanom sastanku u Sarajevu prije nekoliko dana okončana je raspodjela nekretnina bivše Jugoslavije između država nasljednica.

 

Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ Srbiji su dodijeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, kao i dio ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju i stan u Trstu, dok će sa BiH i Sjevernom Makedonijom dijeliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.

 

Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodjela nekretnina bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskim regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Latinskoj Americi i Karibima, kažu za Tanjug u Ministarstvu vanjskih poslova poslije sastanka.

 

Inače, 20. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ – sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra.

 

Sastanku su prisustvali ovlašteni predstavnici svih država, sukcesora bivše SFRJ – iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Sjeverne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.

 

Također, otpisane su dvije nekretnine za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.

 

Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podjelom zemljišta u okviru fizičke podjele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podjela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.

 

Verifikovana je i ažurirana lista umjetničkih djela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti.

 

U Ministarstvu vanjskih poslova dodaju da je sastanak u Sarajevu protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi a da je, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije, kompromisno ostvaren zajednički napredak i donijete značajne odluke.

 

Naredni, 21. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održat će se do sredine sljedeće godine u Zagrebu.

 

(business-magazine.ba/ DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI