Heroj odbrane Goražda

Premijerno prikazan dokumentarni film o komandantu Armije RBiH Zaimu Imamoviću - 'Zaim, čovjek s osmijehom'

Mediji 17.09.21, 20:52h

Premijerno prikazan dokumentarni film o komandantu Armije RBiH Zaimu Imamoviću - 'Zaim, čovjek s osmijehom'
Projekciji filma prisustvovali su brojni predstavnici svih nivoa vlasti u državi, boračkih udruženja, prijatelji i sugrađani koji su s pažnjom propratili priču o presudnim trenucima iz bliske prošlosti, uz poruku budućim generacijama, da se pamti i ne zaboravi


U goraždanskom Centru za kulturu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film „Zaim, čovjek s osmijehom“, autorice Elme Kazagić, rađen u koprodukciji Udruženja „Reakcija“ i Federalne televizije (FTV).


Film je posvećen komandantu Armije RBiH Zaimu Imamoviću, heroju odbrane Goražda i BiH koji je poginuo pred kraj rata u BiH.


Projekciji filma prisustvovali su brojni predstavnici svih nivoa vlasti u državi, boračkih udruženja, prijatelji i sugrađani koji su s pažnjom propratili priču o presudnim trenucima iz bliske prošlosti, uz poruku budućim generacijama, da se pamti i ne zaboravi.


Premijerka Bosanskopodrinjsko kantona Goražde Aida Obuća istakla je da su Kanton i Grad dali podršku tom projektu, kako bi zajedno pokazali kako se može voljeti svoj grad, kanton i BiH.


Dokumentarac "Zaim, čovjek s osmijehom" detaljno i s pijetetom osvjetljava lik i djelo Zaima Imamovića koji je rođen 1961. u mjestu Poratak nadomak Goražda. Početkom agresije na BiH bio je oficir JNA u činu kapetana prve klase, a potom se uključio u redove Armije R BiH. Poginuo je na Treskavici 9. oktobra 1995. godine.


Sahranjen je u haremu sarajevske Ali-pašine džamije te posthumno odlikovan ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI