Po tekstu Adnana Lugonića

Premijera predstave 'Neće biti smak svijeta' 18. septembra u SARTR-u

Kultura 16.09.21, 13:52h

Premijera predstave 'Neće biti smak svijeta' 18. septembra u SARTR-u
Na današnjoj pres-konferenciji održanoj tim povodom učesnici su govorili na maternjem, bosanskom ili na makedonskom jeziku, kao što će činiti u predstavi, a direktor SARTR-a Aleš Kurt kaže da nije bilo problema u sporazumijevanju

 

Premijera pozorišne predstave bosansko-makedonske koprodukcije „Neće biti smak svijeta“, po tekstu Adnana Lugonića, najavljena je za 18. septembar u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

 

Reprize će biti 19. i 20. septembra.

 

Na današnjoj pres-konferenciji održanoj tim povodom učesnici su govorili na maternjem, bosanskom ili na makedonskom jeziku, kao što će činiti u predstavi, a direktor SARTR-a Aleš Kurt kaže da nije bilo problema u sporazumijevanju.

 

Predstavljajući autora, rediteljicu i glumce, koji su svi mladi umjetnici, on je kazao da SARTR ponosno najavljuje ovu predstavu, prvu poslije pandemije, zahtjevnu i urađenu na visokom nivou.

 

- Mislim da je koprodukcijsko povezivanje zemalja u regionu pravac u kojem će se teatar dosta razvijati - rekao je također, podsjećajući na prethodne SARTR-ove produkcijske projekte sa Srbijom i Crnom Gorom.

 

Autor Adnan Lugonić veoma je sretan, kazao je, što će njegov tekst premijerno biti izveden baš u SARTR-u s kojim je vezan od studentskih dana.

 

-  Akteri su s velikom posvećenošću prišli tekstu, čak mu dali novu dimenziju; izgradili neki poseban svijet - naveo je Lugonić napominjući da je u tekstu sve bazirano na emotivnoj dimenziji, da je nastao 2018. godine, ali se 'uklopio' i u stvarnost pandemije iako datira otprije.

 

Rediteljica Nina Nikolikj zahvalna je SARTR-u zbog bezrezervnog stava prema koprodukciji u ovom projektu temeljenom na savremenoj drami i prikazu „običnih" ljudi, njihovih životnih problema i drama.

 

Rediteljici je lijepo iskustvo, kazala je, što se u predstavi govori na dva jezika. Njeno je mišljenje da publika može emotivno i lično da doživi sveukupni izraz na sceni.

 

Džana Džanić, jedna od glumica, kaže da je iznova, pa opet iznova, bilo utješno podsjećati se da je čovjek ipak veoma jak, da može podnijeti više nego što misli, što je njena impresija o poruci predstave.

 

Glumica iz Sjeverne Makedonije Darja Rizova prvi put se srela sa savremenom dramom jer je dosad uglavnom radila u predstavama baziranim na klasičnim tekstovima. Ima uloga, kaže ona, koje na prvi pogled 'kliknu' s glumcem „kao da se znamo iz prošlog života“, što se desilo u ovom projektu.

 

Rečenicu "Neće biti smak svijeta" u istoimenoj predstavi izgovara na jednom mjestu Saša Handžić, glumac iz zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta. Svi akteri pokušali su dati sve od sebe, tvrdi on, ljubav, energiju i znanje, u pokušaju da „sastave urušene dijelove svijeta jedne porodice“.

 

Smak svijeta je u tome, kaže Handžić, što su ljudi postali bezosjećajni jedni prema drugima, bez empatije; brojke umrlih u pandemiji, na primjer, vide samo 'kao brojke' ne razmišljajući mnogo o tome da se tu, pored njih, upravo srušio svijet čitavoj jednoj porodici.

 

Predstavu "Neće biti smak svijeta" SARTR realizira u okviru 'Peripetija produkciona' s Makedonskim narodnim teatrom.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI