Rizik od hapšenja

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava bh. građane: Ako ste u ratu branili BiH, ne putujte u Srbiju

Front 14.09.21, 20:14h

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava bh. građane: Ako ste u ratu branili BiH, ne putujte u Srbiju
On je zatim dodao da smo dosad imali "predstavu, imitaciju izbora, gdje je izborni proces služio kao pokriće za neustavnu, nasilnu uzurpaciju pozicija i funkcija falsifikovanjem izborne volje građana"

 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je saopćenje kojim upozorava građane Bosne i Hercegovine vezano za putovanja u Srbiju.

 

- Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

 

Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

 

Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI