Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a

Ohrabrujuće je da CIK BiH razmatra uvođenje elektronskih pomagala: Osigurati uslove za fer i poštene izbore!

Front 14.09.21, 19:02h

Ohrabrujuće je da CIK BiH razmatra uvođenje elektronskih pomagala: Osigurati uslove za fer i poštene izbore!
Nikšić smatra da smo dosad imali "predstavu, imitaciju izbora, gdje je izborni proces služio kao pokriće za neustavnu, nasilnu uzurpaciju pozicija i funkcija falsifikovanjem izborne volje građana"

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić pozdravio je danas najavu da Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) razmatra vođenje elektronskih pomagala.

 

- Ohrabrujućim i pohvalnim smatram informacije da CIK BiH razmatra uvođenje elektronskih pomagala, konkretno skenera, za kontrolu izbornog procesa i evidentiranje glasova što bi osiguralo uslove za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini. To je bio jedan od uslova da podržimo njihovo imenovanje i drago mi je da su pokazali da drže do svoje riječi i obećanja koje su dali - navodi se u Nikšićevoj izjavi.

 

On je podsjetio da SDP BiH već duže vremena potencira činjenicu da za uvođenje ovih mjera nije potrebna izmjena izbornog zakona.

 

- Drago mi je da CIK BiH, u skladu sa svojim ovlašenjima iz člana 2.9 Izbornog zakona BiH, pokazuje opredjeljenje da napravi ovaj prvi konkretan iskorak kada su u pitanju prilagodbe samog procesa glasanja u smjeru zaštite glasačkog prava i onemogućenja malverzacija. Ovo je jedini i potpuno ispravan odgovor na rasprostranjenu krađu glasova i faktičku uzurpaciju temeljnog demokratskog građanskog prava na glasanje i izbor svojih predstavnika. Mi u SDP-u uporno javno i na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice naglašavamo da se radi o prioritetnom pitanju koje je ujedno i relativno jednostavno za riješiti - stoji u saopćenju Nermina Nikšića.

 

- Sjetimo se samo posljednjih izbora u Mostaru, kada je pred očima cjelokupne javnosti, međunarodne zajednice i domaćih institucija pokradeno više hiljada glasova. Zamislimo samo šta se dešava onda kada pažnja nije usmjerena na jedno mjesto, kada se izbori provode širom države. Tome smo svjedočili višestruko potvrđenim krađama glasova za članove Predsjedništva BiH, uključujući posljednji slučaj utvrđene krađe glasova na štetu kandidata SDP-a BiH, Denisa Bećirovića - podvukao je predsjednik SDP-a.

 

On je zatim dodao da smo dosad imali "predstavu, imitaciju izbora, gdje je izborni proces služio kao pokriće za neustavnu, nasilnu uzurpaciju pozicija i funkcija falsifikovanjem izborne volje građana".

 

- Ako se uvede mehanizam kontrole i zaštite izbornog procesa koji će na najmanju mjeru svesti mogućnost utjecaja ljudskog faktora na proces glasanja i brojanja glasova, onda ćemo prvi put imati stvarne demokratske izbore u Bosni i Hercegovini - stoji u saopćenju predsjednika SDP-a.

 

On dalje navodi da je svjestan da će sada biti opstrukcija od strane Vijeća ministara i "da će učiniti sve da ne osiguraju novac".

 

- SDP je spreman lobirati kod predstavnika međunarodne zajednice da pomognu jer je to jedna od najbitnijih donacija koje mogu uraditi za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Ako to i ne bude moguće pozvat ćemo gradonačelnike i načelnike iz gradova i opština koji ne dolaze iz vladajućih stranaka, te kantonalne Vlade u kojima participiramo da odvoje dio sredstava za CIK kako bi se mogla provesti jedna takva odluka. Na taj način će se pokazati kome je stalo do toga da imamo izbore čiji rezultat će biti volja birača, a ne brojača. Na kraju mislim kako će ovakva odluka motivirati da izađe jedan dio birača koji sada ne izlaze na izbore jer ne žele da neko falsifikuje njihovu volju - zaključuje Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI