Aida Smajić stigla na konsultacije u Sarajevo

Ambasadorica BiH u Srbiji: Bilateralni odnosi su narušeni, ne znam kada ću se vratiti u Beograd

Front 14.09.21, 16:13h

Ambasadorica BiH u Srbiji: Bilateralni odnosi su narušeni, ne znam kada ću se vratiti u Beograd
Edin Vranj je tražio angažman ambasade BiH u Beogradu i diplomata da učestvuju u njegovom predmetu, kazala je Aida Smajić

Ambasadorica BiH u Srbiji Aida Smajić govori za Oslobođenje nakon što je na zahtjev minstarstva vanjskih poslova BiH povučena iz Srbije. Povlačenje je uslijedilo kao odgovor na to što je bivši načelnik kriminalističke policije FUP-a Edin Vranj uhapšen.

 

Smajić kaže da od jutros traje saslušanje Edina Vranja.

 

- On je iznio svoju odbranu o događajima u Goraždu, na što se odnose i za što ga terete. Tužilac će zatražiti mjeru pritvora, i ako se ona odredi onda će biti ispitivan i saslušan oštećeni. Poslijepodne će sudija za prethodni postupak donijeti odluku o pritvoru pa ćemo preko advokata dobiti tu informaciju - kazala je Smajić.

 

Do ovog momenta nije donesena odluka sudije za postupak o pritvoru.

 

- Nisam dobila dijelove optužnice, nakon što advokat bude imao potrebne informacije plasirat ćemo ih medijima. Saslušanje je trajalo od 8:30-12:30h. Očekujem da ću do 16 sati imati informaciju o određenju pritvora - kaže Smajić.

 

Dodaje da je od jutros u ministarstvu vanjskih poslova BiH na konsultacijama.

 

- Nakon toga idem u Predsjedištvo BiH. To su uobičajene konsultacije na koje se poziva ambasador kada se zemlji u kojoj službuje ambasador želi na neki način izraziti negodovanje ili protest sa određenim potezima koje zemlja primateljica čini. Ovo je bio potez naših vlasti, pozvana sam na konsultacije i tu sam pa ćemo vidjeti šta je dalja odluka - ističe Smajić.

 

Kaže kako još ne zna kada će se vratiti u Beograd, ali da su prilično narušeni bilateralni odnosi ovakvim načinom hapšenja naših državljana na granici te da je bila logična odluka naših nadležnih institucija za povlačenjem ambasadora na konsultacije.

 

Naglašava da je Edin Vranj tražio angažman ambasade BiH u Beogradu i diplomata da učestvuju u njegovom predmetu u smislu da mu pruže konzularnu zaštitu kao što postupaju u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima uvijek u ovakvim situacijama.

 

- Službenici ambasade su od jutros prisutni tamo i stalno smo uključeni u postupak, te ćemo nastaviti da pružamo podršku i pomoć - zaključila je Aida Smajić, ambasadorica BiH u Srbiji u razgovoru za Oslobođenje.

 

Podsjetimo, Edin Vranj je uhapšen prilikom ulaska u Srbiju na graničnom prelazu Uvac zbog navodno počinjenih ratnih zločina u Goraždu, odnosno za navodno maltretiranje zarobljenih pripadnika Vojske RS-a u zgradi ZOIL-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI