'KORONA PRAVILA' IZAZVALA POMETNJU

Roditelji zbunjeni, šta se dešava u sarajevskim vrtićima? Ako je jedno dijete zaraženo, ili dvoje, ide li cijela grupa u izolaciju?!

Hronika 14.09.21, 10:30h

Roditelji zbunjeni, šta se dešava u sarajevskim vrtićima? Ako je jedno dijete zaraženo, ili dvoje, ide li cijela grupa u izolaciju?!
S ovim problemom ne suočavaju se roditelji djece koja idu u privatne vrtiće u Kantonu Sarajevo. Naime, po riječima roditelja, njihova djeca zbog pozitivnog vršnjaka od početka pandemije nisu išla u izolaciju, već je samo zaraženo dijete izostajalo iz grupe. Znači li to da za njih važe druga pravila?!

 

Pandemija koronavirusa već godinu i po otežava svakodnevni život ljudi širom svijeta, a mjere koje donose krizni štabovi, barem ovi u BiH, često se kose sa logikom i zdravim razumom. Jedan od segmenata pogođenih ovim mjerama, a na koji brojni građani Kantona Sarajevo imaju prigovor, jeste i rad vrtića. 

 

Naime, kako je krenuo novi talas koronavirusa, tako su se roditelji djece opet našli u situaciji da im dijete zbog vršnjaka pozitivnog na Covid 19, kao i cijela grupa, mora dvije sedmice biti u izolaciji. To podrazumijeva i da dijete treba ostati kod kuće jer ne može u vrtić, a na roditeljima je da se snađu kako će uskladiti posao i brigu o djetetu. 

 

Iako je ova mjera postojala i ranije, poslodavci su na početku imali razumijevanja za ove situacije. Međutim, kako vrijeme odmiče, sve je jasnije da ovaj način praktikovanja epidemioloških mjera mora da se mijenja.

 

A upravo se to desilo prošle sedmice u jednom sarajevskom vrtiću u centru grada, kada je zbog jednog zaražanog djeteta cijela grupa odmah stavljena u izolaciju, a roditelji se preko noći našli na novim mukama...

 

Tim povodom kontaktirali smo direktoricu JU "Djeca Sarajeva" Suanitu Bandu.

 

- Kada se u BiH pojavio Covid-19, JU “Djeca Sarajeva” bila je zatvorena tokom marta i aprila 2020. godine, a od tada naša Ustanova nije prekidala s radom - kaže na početku razgovora za DEPO Portal Banda.

 

Naglašava da se pridržavaju epidemioloških mjera koje im nalaže Zavod za javno zdravstvo KS, a takođe imaju i vlastiti Krizni plan kojim se poduzimaju mjere u cilju usmjeravanja kako svih zaposlenih, tako i roditelja i djece koja pohađaju vrtiće u sklopu JU “Djeca Sarajeva”. Pojašnjava i kako te mjere izgledaju u praksi.

 

- Roditelji pri dovođenju djece u vrtić potpisuju izjave da članovi porodice nemaju temperaturu, malaksalost, proljev niti respiratorne smetnje. Djeci se mjeri tjelesna temperatura, ruke se dezinfikuju i češće peru. Svakodnevno se čiste i dezinfikuju radne površine i podovi u vrtiću, vrši se vanredno čišćenje i dezinfekcija prostorija u kojima je boravila grupa koja je izolirana. Pranje i dezinfekcija igračaka se vrši svakodnevno, a prilikom korištenja sredstava za čišćenje i dezinfekciju obavezno se pridržavamo uputstava proizvođača kada je u pitanju koncentracija i vrijeme djelovanja - ističe direktorica.

 

Do juče je na snazi bila i mjera koja propisuje da cijela grupa ide u izolaciju od dvije sedmice ako je jedno dijete pozitivno na koronavirus.

 

- Za svaki pojedinačan slučaj kontaktiramo ZZJZ KS koji nam daje upute kako trebamo postupati. Ako je dijete pozitivno, do juče je bila praksa da cijela grupa ide u izolaciju, izuzev djece koja u tom periodu nisu dolazila u vrtić. Znamo da to roditeljima predstavlja problem, da su ispunili sve bonuse slobodnih dana, godišnjeg odmora, bolovanja, rade u privatnim ustanova... Ali sve što činimo, činimo zbog zdravlja naše djece, jer želimo biti odgovorni. Roditeljima hvala na razumijevanju i saradnji, mada ponekad bude i negodovanja - kaže Banda, te dodaje i da je juče djelimično izmijenjena ova mjera.

 

Po novim smjernicama JU Zavoda za javno zdravstvo KS, ukoliko jedno dijete oboli od Covida 19, rad grupe se nastavlja, a ukoliko se simptomi bolesti kod drugog djeteta iz grupe jave u roku od pet dana, sva djeca idu u izolaciju. Zakođer navodi i da, prema smjernicama ZZJKS, testiranje djece nije potrebno.

 

Kao dodatnu olakšicu roditeljima, iz JU "Djeca Sarajeva" naglašavaju nedavno donesenu odluku da se za vrijeme boravka djece u izolaciji za cjelodnevni boravak cijena umanjuje 7,30 KM, a poludnevni boravak 5,50 KM po danu.

 

Iako će ova izmjena mnogim roditeljima donijeti olakšanje, ipak se postavlja pitanje koja je logika iza donošenja ove mjere? Ono što je također nejasno je i zašto djeca iz grupe čije su učiteljice bile pozitivne na koronavirus nisu išla u izolaciju, kao i kako učiteljice, čija grupa je u izolaciji, mogu nesmetano dolaziti na posao i biti u kontaktu s ostalom djecom. Direktorica Banda nudi objašnjenje:

 

- Naši odgajatelji tokom cijelog radnog vremena nose maske, te tako štite djecu i ostale uposlenike - pojašnjava, ne dovodeći u pitanje da li je ipak moguće da se, uprkos maski, virus prenese dalje.

 

S druge strane, s ovim problemom ne suočavaju se roditelji djece koja idu u privatne vrtiće u Kantonu Sarajevo. Naime, po riječima roditelja, njihova djeca zbog pozitivnog vršnjaka od početka pandemije nisu išla u izolaciju, već je samo zaraženo dijete izostajalo iz grupe. 

 

Da li neka druga pravila važe za privatne ustanove, pitanje je koje smo uputili Zavodu za javno zdravstvo FBiH, međutim, oni nisu smatrali da trebaju građanima pojašnjavati preporuke koje donose, te nam nisu željeli odgovoriti na upite. 

 

Također, nisu željeli s epidemiološkog stanovišta objasniti na koji način učiteljica, samo zato što nosi masku, ne može zaraziti dijete (ili biti zaražena). Nisu odgovorili ni na pitanje da li razmatraju donošenje preporuke slične onoj u Hrvatskoj, da se učenik u slučaju zaraze koronavirusom sam izoluje od grupe, a ostali da normalno pohađaju nastavu.

 

Ako uzmemo u obzir da su neke od mjera u BiH svojevremeno bile i potpuno zatvaranje djece u kuće, te zabrana kretanja za starije ljude, jasno je zašto je roditeljima i građanima teško ozbiljno shvatiti i razumjeti preporuke koje donose naši stručnjaci i „stručnjaci“, a koji se uz to još ne potrude ni obrazložiti ih. 

 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI