FOTO/ PET DANA FESTIVALA

Izložbom 'Smicalice' počelo XI Bugojansko lutkarsko bijenale, takmičarski program otvorila predstava 'Tobija'

Kultura 14.09.21, 08:49h

Izložbom 'Smicalice' počelo XI Bugojansko lutkarsko bijenale, takmičarski program otvorila predstava 'Tobija'
Festival je svečano otvoren u Pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra, a prisutnima se obratio direktor festivala, Mirza Idrizović i načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić

 

 

 

U ponedjeljak, 13. septembra, počelo je XI Bugojansko lutkarsko bijenale. U bogatom programu moglo se uživati tokom cijelog dana.

 
Festivalski sadržaji otpočeli su otvaranjem izložbe “Smicalice” Mice Todorović, Fundus Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Crteži Mice Todorović (1929-1933) predstavljaju usamljeni primjer unutar čitavog jednog umjetničkog opusa i u tematskom i u izražajnom smislu, ali istovremeno zauzimaju važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti.

 

xi-bugojansko-bijenale-2021-smicalice


Također, u holu KSC-a Bugojno postavljena je i izložba “Lutke, crteži i grafike”, Mirjana i Boris Čistopoljski. Na izložbi su predstavljene lutke iz televizijskih serija za djecu - zajednički rad Mirjane i Borisa, lutke Mirjane Čistopoljski iz predstava Pozorišta mladih Sarajevo, te crteži i grafike Borisa Čistopoljskog.


Festival je svečano otvoren u Pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra, a prisutnima se obratio direktor festivala, Mirza Idrizović i načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić.

 

xi-bugojansko-bijenale-2021-1


Takmičarski program je otvorila predstava Pozorišta mladih Sarajevo „TOBIJA“. Režiser je Mario Drmać, a glumački duo čine on i Belma Lizde Kurt. Tobija, pas jazavičar je nesretan i nezadovoljan svojim izgledom. Svi mu se rugaju, niko se sa njim ne igra, a on se samo žali na svoje dugačke uši, tijelo i kratke noge. Tobija želi da izgleda kao neko drugi, ali kao ko!? Kada Tobija vidi kako misli da bi želio da izgleda, prepadne se i dolazi do najbitnijeg zaključka – Ne treba se mijenjati. Treba ostati Tobija, pas jazavičar. Odlazak u zoološki vrt ipak nije bio uzaludan, naučio je vrlo važnu lekciju – voljeti sebe nije uvijek lako, ali voljeti sebe ipak mora svako.

 

xi-bugojansko-bijenale-2021-tobija


Na okruglom stolu, kojeg je vodio Strajo Krsmanović, diskutovalo se o odigranoj predstavi.


Program se nastavio promocijom monografije Pozorišta mladih Sarajevo “70. godina mladih”. Monografija Pozorišta mladih Sarajevo, čija je urednica Dubravka Zrnčić - Kulenović, višestruko značajno djelo. Monografija pokazuje raskoš i raznovrsnost teatarske baštine, te na pregledan i uređivački inventivan način obuhvata historijat Pozorišta mladih Sarajevo, pregled teatrografije i festivala te osvojenih nagrada u periodu od 1950. – 2020. Dobro poznata lica, Strajo Krsmanović i Vahid Duraković, moderirali su ovu promociju.

 

xi-bugojansko-bijenale-2021-promocija


Prvi dan je zaokružen početkom radionica lutkarske animacije „Duša od papira“ na kojima je predavač Matea Bublić.


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI