Nakon hajke na profesoricu Lejlu Turčilo

BZK 'Preporod' demantuje: Javni nastupi Alene Lene Demirović nemaju veze s ovom institucijom

Mediji 13.09.21, 11:30h

BZK 'Preporod' demantuje: Javni nastupi Alene Lene Demirović nemaju veze s ovom institucijom
Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ zdušno se zalaže za higijenu javnoga govora, kulturu dijaloga i konstruktivnog djelovanja u javnome prostoru te osuđuje svaku vrstu zloupotrebe sredstava komuniciranja u svrhu denunciranja, medijskog linča i „odstrijela“ javnih ličnosti, jednako se zalažući i za slobodu mišljenja i govora kao i kritičke refleksije na društvene procese i pojave, saopćeno je iz BZK Preporod

 

Nakon što je DEPO Portal prošle sedmice objavio saopćenje Upravog odbora Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima, u kojem se osuđuje hajka na profesoricu Lejlu Turčilo, šeficu Odsjeka za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu (FPN), medijsku analitičarku i članicu Udruženja BH novinara, na našu adresu stigao je demanti direkcije Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' koji obljavljujemo u cjelosti:

 

- Poštovani,

 

s obzirom na to da je u tekstu objavljenom na vašem portalu 11. 9. 2021. godine, a u kojem se bavite slučajem prof. dr. Lejlu Turčilo, spomenuta i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ na način da se netačno i tendenciozno, kako u naslovu tako i u samom sadržaju teksta, insinuira ili implicira povezanost BZK „Preporod“ s tim slučajem, molimo da u skladu s pozitivnim zakonskim propisima te načelima novinarske etike, ispravite krive navode i objavite sljedeći demanti:

 

Gospođa Alena (Lena) Demirović već duže vrijeme nije niti saradnik BZK „Preporod“ niti u njoj obnaša ikakvu funkciju ili dužnost te njezini javni istupi nemaju ama baš nikakve veze s ovom institucijom.

 

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ zdušno se zalaže za higijenu javnoga govora, kulturu dijaloga i konstruktivnog djelovanja u javnome prostoru te osuđuje svaku vrstu zloupotrebe sredstava komuniciranja u svrhu denunciranja, medijskog linča i „odstrijela“ javnih ličnosti, jednako se zalažući i za slobodu mišljenja i govora kao i kritičke refleksije na društvene procese i pojave.


Molimo vas da uvažite ovaj demanti te da javno ispravite krive navode u vašem tekstu, odnosno da isključite svaku vezu javnih nastupa I stavova gđe Alene (Lene) Demirović i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod" - saopćeno je iz BZK Preporod.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI