NADLEŽNI TVRDE - NEMA RAZLOGA ZA STRAH

Revolt građana u Sarajevu zbog objekta kompanije Hifa Oil: Terminal za kerozin od hiljadu tona nadomak zgrada?!

Biznis Klub 12.09.21, 19:45h

Revolt građana u Sarajevu zbog objekta kompanije Hifa Oil: Terminal za kerozin od hiljadu tona nadomak zgrada?!
Građani ogorčeni i preplašeni, predstavnici eko udruženja ističu koliko je kerozin opasan, načelnik Efendić uvjerava da se sve radi po zakonu, a direktor kompanije Hifa Oil tvrdi: Ma, ne postoji ni teoretska mogućnost za nesreću! Šta je istina o izgradnji novog objekta u sarajevskom naselju Dobrinja?

 


Grupa građana sarajevskog naselja Dobrinja okupila se na Trgu Zlatnih ljiljana kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje objekta koji će biti u sklopu aerodromskog kompleksa, u vlasništvu kompanije Hifa Oil. S jedne strane su građani koji su, kako tvrde, zabrinuti za svoje zdravlje, dok s druge strane nadležni kažu da su sve analize izvršene, te da nema straha za zdravlje građana.


Pripreme na izgradnji počele su prije nekoliko dana, a poslovni kompleks uključuje benzinsku pumpu, terminal za avionsko gorivo i hotel. Građani ovog naselja nezadovoljni su zbog toga što, kako kažu, nikada nije održana javna rasprava o gradnji, s obzirom na to da će se objekti nalaziti preko puta zgrada u kojima žive.


Naglašavaju da nemaju ništa protiv izgradnje pratećih objekata, ali su izričito protiv terminala za kerozin koji ima kapacitet od hiljadu tona, što, tvrde, direktno narušava njihovo zdravlje i bezbijednost.


- Ljudi možda nisu upoznati s tim koliko je kerozin opasan, koliko je to opasnije nego obična benzinska pumpa, da je kerozin znatno teži u specifičnoj masi nego benzin i dizel, te da se on jako dugo zadržava blizu tla, ulazi u tlo, a mi ovdje imamo neke vode koje se koriste za piće - kazao je Amar Taso za N1.


- Na aerodromu već postoji jedan terminal koji je star i vjerovatno zapušten. Sve to stoji. Vjerovatno je i on ogromna opasnost za ovo naselje, ali mi zahtijevamo od nadležnih da se nešto preduzme, da se riješi taj problem. Da se modernizuje taj objekat kako bi se zaštitili i građani onog dijela gdje se nalaze, a samim tim i mi svi ostali. A ne da se gradi novi objekat, koji će dodatno ugrožavati još veći broj stanovnika - kazala je Sandra Bajramović, stanarka naselja Dobrinja.


Jesu li preduzete sve mjere?


Smatraju da nisu preduzete sve mjere kojima bi ovaj projekat dobio argumente za izgradnju.


- Prije je ovdje bila voda, izvor, bilo je dosta vode, izviralo i nosili ovamo, bašte zalivali. Međutim, evo im se sad i voda pojavila, na sve strane - kaže Esma Hajdarević.


- Tri su izvora tu. Mislim da su došli u nivo sa Dobrinjkom i stalno se voda pojavljuje - dodaje Biser Bošković, stanarka.


Načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić kaže da nije bilo potrebe za javnim raspravama, jer su planirani objekti od stambenih zgrada odvojeni saobraćajnicom. Tvrdi da je sve urađeno po zakonu, te da je Opština urbanističku saglasnost dala prošle godine.


- Ja zaista ne znam za takve dozvole koje se izdaju u skladu s planskom dokumentacijom, ne vrše se nikakve javne rasprave, ali je poznato da se radi o master planu aerodroma Sarajevo, to su ipak objekti koji su uz aerodrom, a ne uz naselje - kazao je Efendić.


Hifa Oil: Ne postoji mogućnost nesreća i katastrofa


Da je prikupljena sva potrebna dokumentacija, te da su ispunjeni svi standardi bezbijednosti, uvjeravaju iz kompanije Hifa Oil. Sama izgradnja objekta, navode, u cilju je potrebe proširenja kapaciteta sarajevskog aerodroma, u skladu s brojem putnika.


- To je terminal koji je urađen po najsavremenijim svjetskim standardima, nalaziće se ispod zemlje, tako da neće ni vidjeti da postoji. Ne postoji niti teoretska, a ne praktična mogućnost da dovede do bilo kakvih oštećenja, eventualnih nesreća, niti katastrofa. To su stvari koje bi niti Opština sebi dozvolila, niti bi Hifa Oil zbog, ne znam čega, htjela da dovede u opasnost ijedan ljudski život, a da ne govorimo o kompletnom naselju - kazao je Kenan Ahmetlić, izvršni direktor Hifa Oil.


S druge strane, iz Ekološkog udruženja “Eko akcija” tvrde da nije sve tako jednostavno.


- Problem je u tome što ova sva jedinjenja imaju visok procenat benzena koji je kancerogen prvog reda, koji lako isparava i koji je zaista velika zdravstvena prijetnja stanovništvu koji živi ovdje, u neposrednoj blizini - ističe Anes Podić, Udruženje “Eko akcija”.


Da dva terminala za avionsko gorivo budu na udaljenosti od samo oko dva kilometra, nedopustivo je, poručuju stanari ovog naselja. A kako bi sačuvali bezbijedno okruženje za naredne naraštaje, nisu isključili ni tužbe.


Prilog N1 pogledajte ovje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI