Na AJB DOC Film Festivalu

Damir Šagolj učio mlade učesnike kako snimiti film pametnim telefonom

Kultura 12.09.21, 15:30h

Damir Šagolj učio mlade učesnike kako snimiti film pametnim telefonom
Ako taj uređaj posmatramo isključivo kao alat koji će nam pomoći u onome što želimo uraditi, bio to film, novinska reportaža ili nešto drugo, onda nam je u većini slučajeva ono što ti mali alati pružaju i više nego dovoljno. Na ovom treningu govorimo upravo o tome kako pametne telefone koristiti u svrhu storytellinga - kaže Šagolj

 

 

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava od 10. do 14. septembra u Sarajevu i na internetu, traje i trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom".

 


S odabranim učesnicima na treningu radi Pulitzerom nagrađeni fotoreporter Damir Šagolj.


- Pametni telefon ili neki od malih aparata koje svi koristimo, pored očiglednih ograničenja, ima bezbroj prednosti. Ako taj uređaj posmatramo isključivo kao alat koji će nam pomoći u onome što želimo uraditi, bio to film, novinska reportaža ili nešto drugo, onda nam je u većini slučajeva ono što ti mali alati pružaju i više nego dovoljno. Na ovom treningu govorimo upravo o tome kako pametne telefone koristiti u svrhu storytellinga - kaže Šagolj.

 

ajb-doc-trening-2


Ovaj trening osmišljen je kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći se pametnim telefonom pri snimanju dokumentarnog filma.


Među učesnicima treninga je i Mirela Salihović iz Crne Gore, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti, čiji je kratki film "Reci mi nešto lijepo" prikazan na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala.


- Prijavila sam se na ovaj trening jer me zanimalo šta se to mijenja u strukturi i formi filma kada uključimo pametni telefon, zanimalo me da li u tom slučaju postoji ekipa i kako se ona organizuje - kaže Salihović, dodajući da će joj znanje i iskustvo koje je stekla na treningu mnogo značiti u daljnjem radu.


Mlada novinarka iz Banje Luke Brankica Smiljanić kaže da se već bavi multimedijom te da je učešće na ovom treningu za nju bio logičan slijed događaja.


- Snimam kratke videe za Deutsche Welle i zajedno sa kolegama sa DW-a bila sam dio snimanja kratkog dokumentarca. Ogromna je čast biti dio ovog treninga, jer nam je predavač Damir Šagolj, dobitnik Pulicerove nagrade. Ne sumnjam da ću mnogo da naučim i vidim sebe u budućnosti kako samostalno snimam dokumentarac. Ovo je jedna stepenica više ka tome - rekla je Smiljanić.


Nikolina Dikić na ovaj trening u Sarajevu stigla je iz Novog Sada.


- Snimanje pametnim telefonima mi deluje inovativno i zanimljivo. Obično postoji stigma da se može snimati samo profesionalnim kamerama i drago mi je da ova radionica razbija tu stigmu - ističe Dikić.

 

ajb-doc-trening-1


Nakon treninga svim učesnicima bit će dodijeljeni certifikati Al Jazeera Media Institutea. Također, učesnici će od završetka treninga imati 30 dana za razradu ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku tog roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu u iznosu 1500 eura, nagradu Samsunga kao partnera treninga te mentorsku podršku u procesu snimanja.


Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru nove selekcije "Smart Doc".


Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI