Stigao odgovor

Islamska zajednica u BiH reaguje na Dodikovu izjavu da je SDA nastala u džamiji: 'U paničnom je strahu, trebaju mu konflikti'

Front 07.09.21, 15:56h

Islamska zajednica u BiH reaguje na Dodikovu izjavu da je SDA nastala u džamiji: 'U paničnom je strahu, trebaju mu konflikti'
Mi se ne bismo obazirali niti reagirali na ono što u paničnom strahu od odgovornosti za sve što radi i govori ovaj bahati političar - jer njegove riječi se odavno ne uzimaju za ozbiljno - već to radimo iz obzira prema građanima Bosne i Hercegovine. Svjesni smo kako Dodiku trebaju konflikti jer je to jedino što može ponuditi i jedino na osnovu čega se pokušava održati na vlasti, stoji u reakciji Islamske zajednice u BiH

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagirao je na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je, kako to prenosi novinska agencija Srna, u svom političkom obračunu s neistomišljenicima iznio nekoliko optužbi na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kazavši da je stranka koju je osnovao „pokojni otac“ Bakira Izetbegovića „u suštini nastala u džamiji, te da se tamo i dan-danas regrutuje članstvo“. Kako navode iz Islamske zajednice u BiH, također je, prema istom izvoru, kazao da su „Bakiru džamije i danas govornice sa kojih se šalju partijske i političke poruke“, te da „džamija u BiH određuje pobjednika među bošnjačkim političkim tijelom“.

 

- Nemamo namjeru polemizirati s čovjekom koji javno i na sve načine nastoji omalovažiti i urušiti državu i to kao član njenog Predsjedništva, iz čijeg budžeta uredno prima visoku plaću; s čovjekom koji svoje političko i javno djelovanje temelji na lažima, uvredama, podmetanjima i na stalnom izazivanju konflikata, mržnje i netrpeljivosti među ljudima, atakujući na dostojanstvo i ugled ljudi i čitavih naroda. Ovog puta je ponovo meta bila Islamska zajednica. Dodik je optužio Islamsku zajednicu da je tek servis stranke koju je osnovao „pokojni otac“ Bakira Izetbegovića i da se u njenim vjerskim objektima, džamijama, i danas regrutuje članstvo te stranke.

 

Mi se ne bismo obazirali niti reagirali na ono što u paničnom strahu od odgovornosti za sve što radi i govori ovaj bahati političar - jer njegove riječi se odavno ne uzimaju za ozbiljno - već to radimo iz obzira prema građanima Bosne i Hercegovine.

 

Svjesni smo kako Dodiku trebaju konflikti jer je to jedino što može ponuditi i jedino na osnovu čega se pokušava održati na vlasti. Ali se moramo osvrnuti na Dodikovu izjavu kako se „u BiH najčešće dizala buka zbog stavova Islamske vjerske zajednice“.

 

Stavovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uvijek su bili staloženi, uravnoteženi, tolerantni, uviđavni i utemeljeni na činjenicama, sve u cilju smirivanja stalnih tenzija koje proizvode ovakvi bahati političari. Ako je neko dizao buku zbog njenih stavova, to su zapravo bili oni koji su uzurpirali imovinu Islamske zajednice, porušili njene objekte, koji brane i veličaju ratne zločince koji su ubili 115 imama i skoro doveli do nestanka Islamske zajednice na velikom dijelu Bosne i Hercegovine. Dobre odnose među građanima i narodima remete oni koji godinama provode diskriminaciju nad Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini blokirajući samo njoj potpisivanje ugovora s državom. Oni koji su u dijelu Bosne i Hercegoovine u sekularne institucije entiteta uveli vjeru i vjerske obrede kao faktor isključivanja i diskriminacije svih onih koji ne pripadaju dominantnoj vjeri ili crkvi.

 

Posebno je interesantan njegov stav u kojem (prema istom izvoru) kaže „Ako postoji vjerska zajednica sa čije adrese se ovdje pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga.,“ Milorad Dodik pokušava na ovaj način da svoj nacionalizam i šovinizam prenese na teren vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini koje, unatoč ovakvim radikalno-nacionalističkim politikama i političarima, ipak sarađuju i pokazuju da građani ove zemlje mogu da žive u miru i toleranciji - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI