Nakon jednogodišnje pauze

Vivia RunFest Sarajevo od 17. do 19. septembra

Sport 06.09.21, 14:41h

Vivia RunFest Sarajevo od 17. do 19. septembra
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je danas da će ovaj događaj biti praznik sporta kada će biti organizirane utrke za sve generacije, kao i Sarajevski polumaraton koji je već postao prepoznatljiv u regionu i šire

 

Organizatori sportske manifestacije predstavili su danas bogat program koji će pratiti ovogodišnji Vivia RunFest Sarajevo 2021, a koji će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti održan od 17. do 19. septembra.

 

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, nakon jednogodišnje pauze u održavanju ovog sportskog događaja, ovaj put očekuje se veliki broj učesnika koji će se pridružiti trkama za razne kategorije, a posebno centralnom događaju Sarajevo polumaratonu.

 

Start i cilj trke bit će u centralnoj sarajevskoj ulici Ferhadija, kod mjesta gdje je ispisano da se u sarajevu susreću Istok i Zapad, održat će se u nedjelju 19. septembra, dok će učesnici svoje brojeve moći preuzeti tokom subote, 18. septembra.

 

Organizatori su najavili i prateći sadržaj koji će obilježiti ovogodišnju sportsku manifestaciju kada će biti održani koncerti i drugi zabavni događaji na kojima će se moći družiti učesnici trka, ali i drugi građani.

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je danas da će ovaj događaj biti praznik sporta kada će biti organizirane utrke za sve generacije, kao i Sarajevski polumaraton koji je već postao prepoznatljiv u regionu i šire.

 

- Održavanjem Run Festa, Grad Sarajevo s organizatorima želi promovirati Sarajevo kao grad sporta i uspješnih sportista te takmičarski duh i zdrav život kao individualno, ali i najviše zajedničko dobro - naglasila je Karić, dodajući da se kroz sport želi pokazati i kulturno-historijsko naslijeđe.

 

Kaže i da ovakve manifestacije doprinose razvoju turizma te se na taj način promovira Sarajevo kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

 

Organizator iz Udruženja Marathon Sarajevo Erol Mujanović izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli nakon godine pauze animirati trkače, najavljujući da će ove godine biti organizirana i "Školska trka - Argeta Kids Run", dok je centralni događaj Sarajevo polumaraton koji se tradicionalno organizira.

 

- Mnogim trkačima to je jedan od glavnih ciljeva za koji se spremaju cijelu godinu te nam je dodatno zadovoljstvo vidjeti da ljudi generalno mijenjaju svoje navike pripremajući se za neke događaje - dodao je Mujanović.

 

O značaju saradnje s Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine kroz zajedničko obilježavanje Evropske sedmice sporta i 14 Sberbank Sarajevo polumaratona govorio je danas generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić koji je kazao da je važno biti dio sportskih manifestacija.

 

- Bez jake baze nemoguće je očekivati da ćemo imati neke nove mlade nade kakav je danas Amel Tuka. Zato ćemo biti specijalni partner na Sarajevo polumaratonu, a podržat ćemo i trku "School Run" jer se nadamo da će se neko od te djece nastaviti svijetlu atletsku tradiciju koju BiH ima - kazao je.

 

Organizatori su pozvali građane BiH da se pridruže ovoj manifestaciji bilo kao učesnici neke od trka ili kao podrška trkačima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI