a nije ono što mislite

Studija potvrdila: Ovaj dio u autu prljaviji je i od zahodske šolje

Auto & Dom 04.09.21, 18:24h

Studija potvrdila: Ovaj dio u autu prljaviji je i od zahodske šolje
Površine koje najčešće dodirujemo u autu su i najprljavije, a posljednjih godina upravljač i ručica mjenjača su dobili ozbiljnu konkurenciju

 

Sve dosadašnje studije govorile su kako su volan i ručica mjenjača najprljaviji dijelovi kabine automobila, no stvari se mijenjaju.


Površine koje najčešće dodirujemo u autu su i najprljavije, a posljednjih godina upravljač i ručica mjenjača su dobili ozbiljnu konkurenciju. Kako pokazuje studija koju je proveo Compare the Market, na vrh liste najprljavijih površina je stigao novi kandidat.


Studija u režiji britanskog portala za usporedbu autoosiguranja je provedena na deset različitih automobila na kojima su pokušali utvrditi stepen onečišćenja putem klasičnih briseva, ali i putem RLU (Relative Light Units) metode koja uspoređuje količinu adenozin trifosfata (ATP), koji je prisutan je u svim stanicama biljnih, životinjskih i mikrobioloških organizama. Što je površina prljavija, to je veća ATP količina, a to rezultira višim očitanjem RLU-a.

 

Studijom su pregledane površine koje najčešće dodirujemo, a to su ručica pokazivača smjera, pojas, ručice vrata, središnji retrovizor itd. Prema rezultatima najprljavija površina je zaslon infotainmenta, i to s 371% većim očitanjem RLU-a u odnosu na WC dasku. Na drugom mjestu je ručica mjenjača, a potom slijede poluga pokazivača smjera, kolo upravljača i ručica parkirne kočnice.

 

(Hayat, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI