foto/ u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja

Samo za uski krug zvanica: Prva samostalna izložba portreta autorice Elene Kovačević prikazana u Sarajevu

Kultura 03.09.21, 21:37h

Izložba je prikazana užem krugu zvanica iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora i medija

 

 

Prva samostalna izložba slika Elene Kovačević „Između dvije vatre“ prikazana je večeras na otvorenom, u Sarajevu, u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.


Umjetnica je naslikala portrete poznatih ličnosti iz svijeta muzike, glume, politike.


Likovi na 33 izložena portreta prikazani su u trenucima predaha, uz cigaretu. To su lica strastvenih ljubitelja duhana poput Winstona Churchilla, Josipa Broza Tita, Keith Richardsa, Sophie Loren, Anthonya Hopkinsa i drugih ličnosti.


Nanosi boje, osim što portretiraju njihova lica, prikazuju i unutrašnji mir 'uhvaćen' u trenucima odvojen samo za sebe ... i cigaru.


- Ova moja prva samostalna izložba predstavlja putovanje u prošlost dotičući se nekih arhetipskih tema poput prolaznosti i stalne promjene društvenih normi. Poznate ličnosti koje sam portretisala, iako su kreirale  burnu historiju, uhvaćene su u trenutku mira. Slike na vrlo jasan način predstavljaju  suočavanje s prošlošću „kroz dim“ budeći nostalgiju  bez štipanja za oči - izjavila je autorica.


Izložba je prikazana užem krugu zvanica iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora i medija.


Nekoliko slika je prodano na samoj izložbi, a iznos od prvog prodanog djela je namijenjen nevladinoj organizaciji „Centar za kreativno odrastanje„ koja stipendira socijalno ugroženu djecu iz Federacije Bosne i Hercegovine.


Eksponati na izložbi bili su namjenski osvijetljeni za tu priliku, na otvorenom, u kompleksu Botaničke bašte. 

 

(Fena/ad/Foto:Fena)

 

 

BLIN
KOMENTARI