FOTO/ u galeriji Centra za kulturu u Jelićevoj ulici

Izložba Nedžada Isića 'VandalismART' otvorena u Sarajevu: 'Sve je krenulo slučajno, od slikanja grafita...'

Kultura 03.09.21, 21:23h

Tokom večerašnjeg otvorenja izložbe, autor je kazao da je sve krenulo slučajno, od slikanja grafita koji su zavrijedili njegovu pažnju, prvo u kvartu u kojem je živio u Sarajevu, do onih ovjekovječenih objektivom u drugim zemljama odnosno gradovima - Lisabonu, Berlinu, Bordou, Beogradu

 

 

 
Izložba fotografija „VandalismART“ autora Nedžada Isića, koja prikazuje grafite kao primjerke umjetničkih djela uslikanih Isićevim objektivom u više gradova Evrope, otvorena je u Sarajevu u galeriji Centra za kulturu u Jelićevoj ulici.

 


Postavka je otvorena za posjetioce do 10. septembra.


Isićev cilj je približiti publici navedenu vrstu tzv. ulične umjetnosti i ujedno, zahvaljujući fotografiji, ostaviti trag i spasiti odabrane grafite od „zaborava“ budući da često bivaju uništeni ili jednostavno prekrečeni.


Tokom večerašnjeg otvorenja izložbe, autor je kazao da je sve krenulo slučajno, od slikanja grafita koji su zavrijedili njegovu pažnju, prvo u kvartu u kojem je živio u Sarajevu, do onih ovjekovječenih objektivom u drugim zemljama odnosno gradovima - Lisabonu, Berlinu, Bordou, Beogradu.


Izložba se sastoji od 39 Isićevih fotografija. Autor je u katalogu naveo i autore grafita te crtice iz njihovog rada, dok su iz Centra za kulturu kazali da prvi put ugošćuju postavku te vrste.


Nedžad Isić rođen je 1982. godine u Doboju. Završio je Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu - Odsjek radiologija, a fotografijom kao hobijem se počinje baviti 2002. godine.


Fotografisanjem grafita počinje se intenzivno baviti od 2011. godine i do danas se njegov rad fokusira uglavnom prema uličnoj umjetnosti (murali, grafiti).


Od 2015. pokreće stranicu StreeArt Bosna and Hercegovina kako bi promovirao umjetnike i njihove radove te ih približio široj publici.


Od 2015. putuje evropskim gradovima u potrazi za grafitima. Biva u Berlinu, Lisabonu, Bilbaou, Bordou, na grafiti-festivalima.


Trenutno živi i radi u Sarajevu.

 

 

(FENA/ad/Foto:Fena)

BLIN
KOMENTARI