OPENspace Hub

Na Jahorini do 3. septembra regionalna umjetnička kolonija

Kultura 31.08.21, 17:25h

Na Jahorini do 3. septembra regionalna umjetnička kolonija
Sudjeluje više od 40 mladih umjetnika iz regiona među kojima su muralisti, vajari, fotografi, konceptualni umjetnici i muzičari

 

Na Jahorini se od 27. augusta do 3. septembra održava 4. Jahorina OPENspace Hub, regionalna umjetnička kolonija gdje savremeni umjetnici prirodnom okruženju te olimpijske planine daju novi koncept i izgled.

 

Sudjeluje više od 40 mladih umjetnika iz regiona među kojima su muralisti, vajari, fotografi, konceptualni umjetnici i muzičari. Oni će na nekoliko lokacija, kreativnim intervencijama i pod mentorstvom akademskih umjetnika i profesora, ujediniti umjetnost, slobodu i prirodu i Jahorini, u trajno naslijeđe, ostaviti umjetničku vrijednost na otvorenom.

 

- Jučer su počele dvije programske cjeline Jahorina OPENspace HUB-a. U oslikavanju 15 selektovanih murala na zidovima ulaza na Jahorinu, na lokaciji tzv. Osmica, muralisti će oslikati ispis OC Jahorina. Svaki umjetnik je dobio po jedno slovo za oslikavanje, uz motive o temi programa - flora i fauna Jahorine. Mentor je Andreja Krstić - Chenipe, jedan od najpriznatijih muralista u regionu. Pri izradi skulptura i instalacija u drvetu i drugim dostupnim materijalima koji se povezuju s prirodnim ambijentom u kojem nastaju između ostalog će praviti i moderno rješenje za odlaganje skija. Mentor te programske cjeline je Branko Milanović, docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Tema je 'Komad na planini' - navodi se. 

 

Već tokom vikenda je počeo Valeri program, fotografska kolonija pejzažne fotografije, uz edukativna i praktična predavanja Adnana Bubala, jednog od najboljih pejzažnih fotografa regiona i šire čije je fotografije objavljivao i National Geographic. Radovi učesnika Valeri programa, među kojima su svitanje i izlazak sunca na Jahorini, bit će naknadno prezentirani na nekoliko izložbi u regionalnim centrima. U okviru ECHO muzičkog programa, u srijedu će biti održan koncert studenata katedre za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umjetnosti Beograd.

 

Učesnicima Jahorina OPENspace HUB-a sinoć je, u okviru OFF programa, prikazan dokumentarni film 'Dream Team Babe' autorice Lejle Zvizdić, a sutra će biti upriličena projekcija filma 'Džemo' autora Lejle Kajić i Davorina Sekulića.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI