VIRTUOZ U KUHINJI

Kažu da je kuhanje umjetnost... Zato su tu mali trikovi koji će i nevještu kuharicu dovesti do savršenog okusa

Lifestyle 29.08.21, 14:17h

Kažu da je kuhanje umjetnost... Zato su tu mali trikovi koji će i nevještu kuharicu dovesti do savršenog okusa
Uz kvalitetne kuhinjske aparate i nekoliko jednostavnih savjeta rad u kuhinji će vam postati mnogo lakši, a svaka priprema ručka pretvoriće se u zabavan i lak zadatak

 

 

 


Uživate u pripremi obroka za svoju porodicu, ali bi vam dobro došlo neko olakšanje? Mnogi vjeruju da je kuhanje samo dodavanje začina i masla povrću, mesu ili sosevima, a zapravo je potrebno dosta vježbe da se vještina kuhanja savlada.


Bilo da sebe ubrajate u vrhunske kuharice ili da ste tek početnik u pripremanju jela, postizanje savršenog ukusa postaje mnogo lakše kada znate izvjesne trikove i cake. Uz kvalitetne kuhinjske aparate i nekoliko jednostavnih savjeta rad u kuhinji će vam postati mnogo lakši, a svaka priprema ručka pretvoriće se u zabavan i lak zadatak.


Nabavite kvalitetne kuhinjske aparate


Priprema hrane, čuvanje namirnica i uopšte svaki pa i najmanji kuhinjski poduhvat postaće mnogo lakši ako je vaša kuhinja adekvatno opremljena. To ne znači da malu kuhinju u svom stanu trebate opremiti kao da ste profesionalni kuhar nekog elitnog restorana. Dovoljno je da se opredijelite za velike kuhinjske aparate koji imaju garanciju kvaliteta i odgovaraju potrebama vaše porodice.


Ukoliko želite da kuhate na preciznoj temperaturi ili da imate veću kontrolu dok pripremate jelo, razmislite o kupovini plinskog štednjaka. Uz pećnice sa tajmerom nećete imati problema sa prepečenim mesom i kolačima. Mikrovalne pećnice takođe mogu znatno ubrzati pripremu obroka i pomoći da jednostavno podgrijete jelo.


Uz dobar štednjak, rashladni aparati se smatraju “srcem kuhinje”. Za savremena domaćinstva je nerijetko najbolje rešenje kombinovani frižider, upravo zato jer predstavlja kombinaciju frižidera i hladnjaka i čuva svježinu namirnica. Nije potrebno posebno pominjati zašto je važno da hrana koju pripremamo i jedemo bude svježa i kvalitetna.


Za bolje snalaženje u kuhinji i zdraviji životni prostor od velike koristi mogu biti kuhinjske nape. Zahvaljujući ovim uređajima, zrak će uvijek biti svjež, tako da se možete posvetiti kuhanju bez pare i jakih mirisa. Nema sumnje da kuhinjske nape olakšavaju kuhanje, a u zavisnosti od afiniteta i potreba domaćinstva možete iznad štednjaka postaviti teleskopski ili dekorativni zidni model.


Od malih kuhinjskih uređaja koji znače više nego bilo koji drugi električni pribor u kuhinji svakako treba pomenuti blender ili štapni mikser. Želite da uklonite grudvice u pireu ili umaku od sira, hoćete da napravite domaći majonez ili umutite povrće za čorbu? Za manje od dvije minute štapni mikser će riješiti stvar.

 

kuhanje-kolac-rerna-kuhinja


Prvo pročitajte recept


Možda zvuči kao nešto što je očigledno i što se podrazumijeva, ali nije rijetkost da se čitanje recepta prije kuhanja često previdi ili zanemari. Ako ne pročitate recept korak po korak prije nego počnete kuhati, možete usred procesa u vremenski osjetljivom trenutku otkriti da niste pravilno podijelili sastojke ili pripremili sav potreban pribor.


Kada pripremate sastojke za recept, provjerite da li se dodaju zajedno i postupno. Kombinujte ih unaprijed i poštedite se stresa. Isto je i kada razmišljate o redoslijedu stvari koje kuhate – možete li koristiti istu dasku za rezanje ako ste rezali povrće prije piletine? Da li zaista morate imati dvije posude na stolu odjednom ili je moguće umutiti prvo jaja pa sos? Ako unaprijed imate odgovore na ova pitanja, kuhanje će ići samo od sebe.


Planirajte postupak kuhanja


Neefikasnost u kuhinji uglavnom dolazi od neorganizovanosti i izostanka plana. Možda vam planiranje zadataka u kuhinji djeluje kao gubljenje vremena, međutim, na ovaj način i te kako možete uštedjeti vrijeme i brže pripremiti jelo.


Primjera radi, ako imate tri glavice luka ili nekoliko krompira koje je potrebno oguliti, sitno narezati i premjestiti u veliku zdjelu, nemojte ove korake raditi za svaki komad pojedinačno. Umjesto toga radite kao na fabričkoj liniji – počnite tako što ćete oguliti sav luk i krompir. Potom sve isjeckajte u željenom obliku i tek na kraju prenesite u zdjelu. Otpatke bacite u kantu i očistite dasku i radnu površinu prije nego pređete na sljedeći zadatak.


Ako primijenite ovaj metod na sve svoje zadatke, vidjet ćete da će vrijeme provedeno u kuhinji biti mnogo efikasnije.


Ne plašite se improvizacije


Važno je imati plan, ali ako nemate sve sastojke za određeni recept – uvijek ih možete zamijeniti onim sastojcima koje imate. Ne plašite se improvizacije – kuhanje je kreativno! Ako recept zahtijeva mljevenu govedinu, na primjer, obično možete umjesto nje koristiti teletinu ili piletinu. Adekvatna zamjena za maslac može biti ulje.
Dodajte poseban pečat receptu omiljenim začinom ili sastojkom kako biste ga učinili svojim. Neka od najboljih i najukusnijih jela nastala su upravo na ovaj način.  

 

recepti-kuhinja-kuhanje


Vodite računa o noževima


Komplet dobrih noževa može biti ona glavna razlika između stresnog i sjajnog kulinarskog iskustva. Da li znate koja vrsta noža se za šta koristi i kako da ih upotrebljavate i održavate? Ukoliko niste sigurni, potražite vodiče na YouTube-u i vježbajte sjeckanje, rezanje i guljenje. Kada vješto baratate noževima značajno možete skratiti vrijeme pripreme namirnica i ubrzati proces kuhanja.


Naučite kako se noževi čiste i održavaju. Vodite računa da prilikom pranja spužvom očistite oštricu sa obje strane. Poželjno je da se odmah nakon korišćenja nož opere mlakom vodom i odgovarajućim deterdžentom. Nemojte ih stavljati u perilicu za posuđe da ne bi otupjeli prije vremena. Teško da ćete pokazati svoje kulinarske vještine sa tupim noževima.


Ako ne posjedujete oštrač za noževe ili ne znate kako ga pravilno koristiti, trebali biste profesionalno naoštriti noževe barem jednom godišnje. Oštri noževi su vrlo važni za sigurnost u kuhinji i jednostavniju pripremu jela.


Prilikom zamrzavanja složite hranu – kad god je to moguće


Koristan trik za zamrzavanje hrane podrazumijeva – slaganje kesica. Prilikom zamrzavanja sirovog mesa, povrća i voća, stavite hranu u vrećice za zamrzavanje, istisnite sav zrak, položite vrećicu ravno i rukama je izravnajte tako da ima što ujednačeniji oblik. Sa ovako posloženim vrećicama uštedjet ćete prostor u hladnjaku, sve će biti preglednije pa tako dobijate na vremenu kada riješite da hranu odmrznete.


Probajte jelo u toku kuhanja za savršen ukus


Jedan od najboljih načina da postanete bolji u kuhanju hrane koja uvijek ima odličan ukus jeste da je probate usput. Uvjerite se da je vaš sos dobar tako što ćete ga probati prije nego ga dodate ostalim sastojcima. Ako nešto nema dobar ukus, možete to popraviti i tako “spasiti” cijelo jelo.


Ne zaboravite – kuhanje je umjetnost!


Na kraju, da bi svaka priprema jela bila lako i prijatno iskustvo, sjetite se da je kuhanje zapravo umjetnost. Čitajte recepte, učite i vježbajte cake i tehnike kulinarstva i uživajte u kuhanju onoga što želite. Pravite zdrave obroke za svoju porodicu, kuhajte jela koja volite i istražujte nove recepte.


Ne zaboravite da održavate visok stepen čistoće u kuhinji, pazite da noževi uvijek budu naoštreni i birajte kuhinjske aparate koji će vam dobro i dugo služiti. Tako će svaki boravak u kuhinji umjesto dosadne obaveze postati pravo zadovoljstvo.

 

(DEPO PORTAL/Srbijanka Stanković)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI