ĆAMIL DURAKOVIĆ OTVORENO

Bit ću smijenjen 16. septembra... Hoće nekog Bošnjaka koji je prihvatljiviji!

Front 27.08.21, 20:28h

Bit ću smijenjen 16. septembra... Hoće nekog Bošnjaka koji je prihvatljiviji!
Poznajem političku situaciju i politike koje destruktivno djeluju po državu. Moja smjena je odmah najavljena nakon moga imenovanja - kaže Duraković

 

 

Ćamil Duraković, predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, kazao je za N1 da će 16. septembra biti smijenjen, kako je tražio i lider SNSD-a Milorad Dodik. Zaključio je da će to biti demonstracija moći koja će proći, ali "ne može opstati".


N1: Još ranije bilo je najava, čak i od Milorada Dodika, kako će uslijediti vaša smjena. Jeste li ipak vjerovali kako do toga neće doći?


Ćamil Duraković: Poznajem političku situaciju i politike koje destruktivno djeluju po državu. Moja smjena je odmah najavljena nakon moga imenovanja.


Zbog čega je to tako?


Lične su stvari u pitanju. Problem je kada sujetne osobe dođu na tako bitne pozicije. Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine zato što je načelnik Srbin. Prijedlog da predsjednik Skupštine bude Ćamil Duraković je bio od Srba prihvaćen u početku, a onda su krenuli rušiti taj prijedlog. Htjeli su nekog Bošnjaka koji je prihvatljiviji.


Ko su odbornici koji su poslali prijedlog za vašu smjenu i sa kojim obrazloženjem?


Imali smo kolegij prije neki dan i vidjela se ta neozbiljnost gdje srpske stranke prebacuju lopticu ko će pokrenuti moju smjenu. Nažalost, mi smo koleteralna šteta svega toga. Mi smo danas pred rebalansom budžeta i očito ćemo ići nazad. Zašto je to nekom u interesu – zaista ne znam.


Kao jedan od razloga navodi se i vaše navodno kršenje Poslovnika sa zakazivanjem sjednica. Je li bilo toga?


Kršenje Poslovnika je apstraktan navod, trebalo je navesti koji dio, koji član… Nije to razlog. Razlog je eksplicitno naveden – da sam omalovažavao Stevandića i Dodika. To je demonstracija političke moć koja može proći, ali ne može opstati. SNSD je pritisnut od opozicije. Vukanović je ranije krenuo u kampanju protiv mene. Mediji u RS-u pišu da mi je djed bio ustaša, da sam ja nacionalista.


Ćamil Duraković o prijavi


Za kada je zakazana naredna sjednica Skupštine opštine Srebrenica? Hoće li se već tada na dnevnom redu naći i vaša smjena?


Kolegiji Skupštine određuje dnevni red i već se nalazi tačka o mojoj smjeni. Sjednica je zakazan za 16. septembar, tajno glasanje je. Mislim da je jasan stvar da ću biti smjenjen.


Šta je sa vašom prijavom protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske Branimira Đuričića zbog negiranja genocida?


Dao sam izjavu. SIPA radi svoj posao. I to ide u nekom svom smjeru.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI