Krivolov u BiH ozbiljan problem

Tuga: Ubijen bjeloglavi sup na području šume u blizini Hadžića

Hronika 25.08.21, 14:54h

Tuga: Ubijen bjeloglavi sup na području šume u blizini Hadžića
Pregledom je utvrđeno da je ptica imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja. Nažalost, pored pružene stručne pomoći i priprema za operativni zahvat, ptica je uginula u jutarnjim satima

 

U srijedu, 24. augusta, oko 16:00 sati na području šume iznad Miševića pronađen je ranjeni bjeloglavi sup (Gyps fulvus).

 

Brzom združenom akcijom članica Konjičkog kluba „Basquil“ Ajše Kazazović i Iman Muftić, te uz pomoć dr. Emine Halilbašić i Kenana Muftića ptica je prenesena u prostorije Kluba. U tok spašavanja ptice bili su uključene i organizacije Ornitološko društvo „Naše ptice“ i Omladinski klub “Novi val“, koji su bili pripremili sve za prijem ptice u specijalni kavez za supove na Blagaju. Na poziv dr. vet. Jasmina Kazazovića po pticu je došao dr. vet. Ismar Lutvikadić i prevezao je na Veterinarski fakultet u Sarajevu.

 

Pregledom je utvrđeno da je ptica imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja. Nažalost, pored pružene stručne pomoći i priprema za operativni zahvat, ptica je uginula u jutarnjim satima. Tokom današnjeg dana bit će upućena prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, navedeno je iz udruženja Naše Ptice.

 

Ovaj događaj je još jednom dokaz da je krivolov u Bosni i Hercegovini ozbiljan problem, i da ne čudi zašto je naša zemlja na samom vrhu po stepenu krivolova u Evropi.

 

Nažalost, Bosna i Hercegovina još nije potpisala neke od sporazuma za zaštitu migratornih vrsta, uključujući i Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), a i važeći zakoni o zaštiti prirode se ne primjenjuju, zaključili su.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI