FOTO&VIDEO/ Počeli tradicionalni Dani šljive

Otvoren Gradačački sajam - znak oporavka privrede u BiH: Predstavit će se više od 100 domaćih izlagača

Biznis Klub 25.08.21, 14:30h

Otvoren Gradačački sajam - znak oporavka privrede u BiH: Predstavit će se više od 100 domaćih izlagača
Sajam je organiziran kao znak da je na pragu oporavak privrede u BiH gdje je povezan cijeli region i omogućena vidljivost privrede Tuzlanskog kantona. Na velikom broju štandova moguće je vidjeti najveću lepezu bh. proizvoda i to je najbolji indikator oporavka privrede, rekao je premijer Tuzlanskog kantona

 

U Gradačcu su danas otvoreni "Dani šljive - 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije" na platou Sportske dvorane "Skenderija" za kojeg su organizatori kazali da je u pitanju bosanskohercegovački tradicijski brend.

 

Organizatorima na otvaranju sajma čestitao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izražavajući uvjerenje da će privrednici kroz poslovne susrete ostvariti saradnju i potpisati nove ugovore.

 

fna-dani-sljive-2021-otvorenje

 

Ministar je izrazio i očekivanje da će ovaj tradicionalni sajam doprinijeti razvoju poljoprivredne, prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini posebno imajući u vidu da su u vrijeme pandemije uvedene mjere ograničenja zbog čega je umanjena i mogućnost poslovnih susreta.

 

Naglasio je da je Federacija BiH osigurala redovnost isplate poticajnih sredstava za proizvodnju, dok je u prošloj i u ovoj godini raspisan javni poziv za podršku ruralnom razvoju. Time će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno davanje grant sredstava za nabavku nove opreme.

 

sajam-sljive

 

- Svake godine suočavamo se s nekim klimatskim nepogodama poput suše, mraza i poplava zbog čega kapitalna podrška ruralnom razvoju omogućava realizaciju projekata navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i odvodnje vode ili nabavku protugradne zaštite - pojasnio je Dedić.

 

Cilj je s lokalnim zajednicama i poljoprivrednim proizvođačima osposobiti što je moguće više poljoprivrednih parcela koje imaju sisteme za navodnjavanje jer će se, kaže Dedić, manje pričati o nepogodama, a više o prinosima.

 

Kako je podsjetio premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, sajam ima tradiciju dugu gotovo 50 godina i sa sobom donosi tradiciju ekonomskog razvoja te pruža mogućnosti poticajnog razvoja, povezivanja ljudi kao i razvijanje povjerenja.

 

- Sajam je organiziran kao znak da je na pragu oporavak privrede u BiH gdje je povezan cijeli region i omogućena vidljivost privrede Tuzlanskog kantona. Na velikom broju štandova moguće je vidjeti najveću lepezu bh. proizvoda i to je najbolji indikator oporavka privrede - dodao je.

 

fna-dani-sljive-gradacac-sajam-2021

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović napomenuo je da je ovaj sajam važan za grad Gradačac i cijelu BiH na kojem će se predstaviti poljoprivredna proizvodnja koja je u djelovala u otežanim uvjetima tokom pandemije koronavirusa.

 

Poljoprivrednici će na njemu prezentirati domaću proizvodnju i na taj način poslati sliku da je proizvodnja na Tuzlanskom kantonu održiva, kaže ministar, te da ima perspektivu i potencijale za daljnji razvoj.

 

Kaže da je Vlada TK u ovoj godini osigurala značajna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima te rebalansom budžeta za 2,5 miliona KM uvećala izdvajanja, a urađen je i program poljoprivrednog i ruralnog razvoja, uvedene mjere poticaja te povećana kapitalna ulaganja.

 

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić ističe da je mnogo problema pratilo organizaciju ovogodišnje sajamske manifestacije i to najviše epidemiološka ograničenja koja su uvedena zbog sprečavanja širenja koronavirusa, ali i dolaska izlagača.

 

- Akcenat je stavljen na kvantitet i kvalitet izložbenog sajmišta zbog čega vjerujem da će posjetioci imati šta vidjeti. Kroz sadržajan program stručnih radionica ispunit ćemo i edukativni dio sajma koji smo sebi postavili kao jedan od značajnijih ciljeva - podvukao je Dervišagić.

 

fna-sljiva-rakija

 

Na ovogodišnjoj manifestaciji posebnu draž sajmu dat će i predstavljanje Ambasade Indonezije i već su otvorene neke teme na koji način približiti poljoprivredno tržište BiH i Indonezije.

 

Na sajmu će se u naredna četiri dana predstaviti više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, a prisustvovat će i predstavnici obrtničkih komora Slovenije i Hrvatske.

 

Najavljeno je predstavljanje poljoprivredne mehanizacije, a na sajmu će prisustvovati i renomirani izlagači i firme iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI