ŠTA ĆE UČINITI MOSKVA

Putin kritikovao SAD: 'Napravili su haos povlačenjem iz Afganistana... Mi smo naučili lekcije!'

Front 24.08.21, 20:40h

Putin kritikovao SAD: 'Napravili su haos povlačenjem iz Afganistana... Mi smo naučili lekcije!'
Obraćajući se u utorak na kongresu vladajuće stranke Kremlja, Jedinstvena Rusija, Putin je rekao da bi militanti mogli iskoristiti nemire za destabilizaciju bivših sovjetskih srednjoazijskih država koje graniče s Afganistanom

 

 


Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je Sjedinjene Države i njihove saveznike zbog povlačenja iz Afganistana i haosa u kojem se trenutno nalazi zemlja a koji povećava potencijalne sigurnosne prijetnje za Rusiju i njene saveznike u srednjoj Aziji.


Obraćajući se u utorak na kongresu vladajuće stranke Kremlja, Jedinstvena Rusija, Putin je rekao da bi militanti mogli iskoristiti nemire za destabilizaciju bivših sovjetskih srednjoazijskih država koje graniče s Afganistanom, javlja AP.


- Postoji opasnost da će teroristi i različite grupe koje su našle utočište u Afganistanu iskoristiti haos koji su ostavile naše zapadne kolege i pokušati proširiti te nemire na susjedne zemlje - rekao je Putin i naglasio da to može predstavljati izravnu prijetnju Rusiji i njenim saveznicima.


U isto vrijeme, Putin je poručio da je Moskva naučila lekcije iz desetogodišnjeg sovjetskog rata u Afganistanu i da će se kloniti previranja u Afganistanu.


- Naučili smo potrebne lekcije - rekao je Putin, i ponovio da Rusija nema namjeru miješati se u unutrašnja pitanja Afganistana i, čak štaviše, dopustiti da ruske vojne snage budu uvučene u sukob.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI