Prijateljski odnosi

Kina se protivi uvođenju sankcija talibanima: 'Međunarodna zajednica trebala bi ohrabriti razvoj situacije u Afganistanu'

Front 24.08.21, 13:18h

Kina se protivi uvođenju sankcija talibanima: 'Međunarodna zajednica trebala bi ohrabriti razvoj situacije u Afganistanu'
Peking je ostavio otvorenom svoju ambasadu u Kabulu i nastoji održati prijateljske odnose s talibanima

 

 

Kina je saopćila u utorak da bi međunarodna zajednica trebala podržati prilike za pozitivan razvoj dešavanja u Afganistanu, a ne da uvodi sankcije talibanima.

 

- Međunarodna zajednica trebala bi ohrabriti i promovirati razvoj situacije u Afganistanu u pozitivnom smjeru, podržati miroljubivu obnovu, poboljšati dobrobit naroda i ojačati kapacitete za nezavisni razvoj - izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima na redovnom dnevnom brifingu za medije.         

 

- Uvođenje sankcija i nametanje pritisaka na svakom koraku ne može riješiti problem i samo može biti kontraproduktivno - kazao je Wang.

 

Kina, koja dijeli usku granicu s Afganistanom, iskoristila je ružne prizore s kabulskog aerodroma kako bi udvostručila svoje oštre kritike američkih akcija u toj zemlji, a posebno američkih pokušaja uvođenja zapadne demokratrije u Afganistan.

 

Peking je ostavio otvorenom svoju ambasadu u Kabulu i nastoji održati prijateljske odnose s talibanima, prenosi AP.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI