Zbog najavljenog ustoličenja Joanikija

U Cetinju veliki broj građana na protestu: 'Najveće svetinje su građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda'

Front 22.08.21, 16:45h

U Cetinju veliki broj građana na protestu: 'Najveće svetinje su građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda'
Danas se na Cetinju ne održava protest već jedno sabranje, upozorenja i molba da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori. A to su građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda, poručio je Vušurović

 

Veliki broj građana iz raznih krajeva Crne Gore okupio se u nedjelju u Cetinju kako bi protestvovao protiv odluke Srpske pravoslavne crkve (SPC) da 5. septembra upravo u tom gradu održi ceremoniju ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

 

Demonstranti smatraju kako je neprimjereno da se na Cetinju, bivšoj prijestolnici Crne Gore, održi ta ceremonija.

 

U gradu su prisutne jake policijske snage, a promet je zatvoren u dijelu grada gdje su se okupili demonstranti, javila je Radiotelevizija Crne Gore.

 

Na proteste je došao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

 

Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza, kazao je da građani iz Cetinja šalju poruka mira.

 

- Danas se na Cetinju ne održava protest već jedno sabranje, upozorenja i molba da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori. A to su građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda - poručio je Vušurović.

 

Sredinom prošle sedmice ambasade SAD-a i EU u Podgorici pozvala su na smirivanje tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju.

 

Izaslanstvo Evropske unije u Podgorici upozorilo je da su izjave koje kreiraju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s evropskim vrijednostima, te su naveli kako podsjećaju crnogorske vlasti i SPC, da blisko surađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu sigurnost građana treba biti na prvom mjestu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI