VIDEO/ PROŠAO GOLGOTU, STIGAO U BIH SA DJETETOM NA RUKAMA

Kako je Ajla Mujanović postala mama djevojčici iz Sirije: 'Kad je Mahmoud ispričao sudbinu Ayine majke, nisam se mogla povući'

ŽENA iN 18.08.21, 20:13h

Kako je Ajla Mujanović postala mama djevojčici iz Sirije: 'Kad je Mahmoud ispričao sudbinu Ayine majke, nisam se mogla povući'
Preko Turske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Mahmoud je u BiH došao sa djetetom na rukama, izgubio je ženu na tom putu... Imao je tri žene. To je tamo normalno. Kada je krenuo u bijeg, u Siriji mu je ostala trudna žena koja nije mogla na put. Rodila je djevojčicu Esmu, ali je umrla u februaru... Djevojčica Aya, koja je s njim stigla do BiH, sada živi sa porodicom Mujanović

 

 

 

Aya i njen otac Mahmoud su prije četiri godine pobjegli iz Sirije. Preko Turske, Srbije, Sjeverne Makedonije došli su u Bosnu i Hercegovinu. Upoznali su porodicu Mujanović i sada traže azil u našoj zemlji. O borbi za goli život u svojoj, a onda i jednoj novoj, borbi za ostanak i prihvatanje u tuđoj zemlji, za Novi dan na N1 govorila je Ajla Mujanović, žena koja je prihvatila ovu porodicu u svoj dom.


Mujanović je ispričala kako je došlo do susreta sa sirijskom porodicom…


- Prošle godine u januaru sam dobila poruku za donacijom odjeće za djevojčicu iz Sirije. Ja sam sakupila odjeću, pošto imam kćerku stariju godinu dana. I kada sam je odnijela na Baščaršiju, srela sam Ayu koja me je zovnula ‘mama’. Bila je sa ocem. Nisam u tom momentu poznavala njihovu sudbinu. Kad je Mahmoud ispričao sudbinu Ayine majke, ja se nisam mogla povući. Odlučila sam da budem dio njenog života na način da ga poboljšam. Hvala Bogu da se to desilo - kazala je Mujanović.


Dodala je kako Mahmoud sa kćerkom živi u stanu pored, a uvijek su zajedno. Da život ovim sirijskim izbjeglicama prođe što dostojanstvenije pomažu im Mujanovići i prijatelji porodice. “Ima dobrih ljudi”, kazala je Ajla Mujanović za N1.


Iako je na putu iz Sirije prošao pravu golgotu Mahmoud nema status izbjeglice u BiH. Ta situacija ljuti i boli, navela je Ajla.


- Mahmoud ima subsidijarnu zaštitu na godinu dana. Ja ću to prevesti kao kaznu za čovjeka koji je prošao šta je prošao. Koji je u BiH došao sa djetetom na rukama, a izgubio je ženu na tom putu. Naša birokracija njemu ne daje status izbjeglice? Njemu su zbog toga vezane ruke. Onemogućili su mu da vidi svoje dijete koje je ostalo u Siriji. U rješenju su navedene kontradikcije. Prvo kažu kako nemaju dokaza da je Mahmoud izbjeglica, a onda navode kako će u slučaju povratka u Siriji biti mučen ili ubijen - pojasnila je gošća Novog dana.


Na pitanje voditeljice N1 kako mu je kćerka ostala u Siriji, Mujanović je kazala da je Mahmoud imao tri žene.


- To je tamo normalno. Kada je krenuo u bijeg, u Siriji mu je ostala trudna žena koja nije mogla na put. Ona je rodila djevojčicu Esmu, sestru Aye. Izgubila je život u februaru i Esma je ostala bez roditeljskog staranja. Konačno, kad smo je pronašli – trebala nama je podrška našeg sistema za spajanje porodice. Međutim, zbog bh. birokarcije, koja je nula, do toga nije došlo - ispričala je Ajla Mujanović.


Opširnije pogledajte u video prilogu.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI