OTKRIVAMO/ ŠTA NUDI FILMSKI FESTIVAL „AVANT&UNA“ U BIHAĆU

Filmski spektakl na Uni: Na programu premijere svjetskih i regionalnih filmskih hitova, ali i vrhunska djela sedme umjetnosti

Kultura 17.08.21, 20:03h

Filmski spektakl na Uni:  Na programu premijere svjetskih i regionalnih filmskih hitova, ali i vrhunska djela sedme umjetnosti
Od petka je Bihać centar filmske umjetnosti i industrije u BiH, ali i regiji. Brojne (bh.) premijere filmova u svim katerogijama dokaz su kako ovaj festival raste. Pogledajte koji se sve filmovi bore za nagradu „Unska sirena“, ali šta će sve očekuje goste festivala u gradu na rijeci Uni

 

Ovogodišnji film festival ''Avant&Una'' svečano će u petak (20.08.) u Starom gradu ''Sokolac'' otvoriti igrani film Gabriela Muccinoa ''Najljepše godine'' – priča o Italiji ispričana kroz živote četvero prijatelja, kroz 40 godina njihovih ljubavi, traganja, uspjeha i neuspjeha. Uz film otvaranje planiran je prigodni program za otvaranje trećeg izdanja festivala. Na ceremonij otvaranja Nenad Dizdarević i Sulejman Mulaomerović dobit će nagradu festivala za dosadašnji doprinos bh.  kinematografiji i televiziji.

 

Drugog dana festivala, nazvanog ''produkcijski dan'',  u Kulturnom centru Bihać bit će organizovana radionica ''Una kao filmska inspiracija'', nakon čega će posjetitelji imati priliku pogledati ljubavnu romansu ''Vrijedi izgovorena riječ'' u režiji İlker Çataka, te dva dokumentarna filma ''Minotaur'' Zulfikara Filandre i ''Indexi'' - sentimentalno putovanje sa Indexima u režiji Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića. 

 

 

Istog dana, u prostorijama muzeja AVNOJ-a biće prikazan dokumentarni film Ismeta Lisice ''Koliko je visoko nebo'', nakon čega će biti slijedi otvorena tribina na temu ''Rat i film'' na kojoj učestvuju Jasmin Duraković, Sulejman Mulaomerović, Hamdija Abdić Tigar i Dževdet Tuzlić. 

 

Na Open Airu u Martin Brodu biće održana projekcija igranog filma ''Ime naroda'', koji prati život srpskog rodoljuba i intelektualca Svetozara Miletića i njegove porodice u borbi za oslobađanje srpskog naroda od austrougarske opresije, u režiji Darka Bajića. 

 

U Kulturnom centru Bihać svjetski hit ljeta "Old/Ostarjeli" u režiji Night M. Shyamalana otvara, uz veliko filmsko platno i vrhunsku opremu, Open Air Preminger stage. 

 

 

U nedjelju direkcija festival priprema, zajedno sa EU Info Centrom I Eko Životom, zanimljivu produkcijsku radionicu ‘’Filmske radionice na Uni’’ u Kulturnom centru Bihać. 


U istom prostoru bit će I projekcije kratkih igranih filmova ‘’Idiot’’ u režiji Sare Stijović, te ‘’Guska i jarac’’ u režiji Sare Ludoški Hodak. 

 

Potom, dokumentarni film Ade Hasanovića, koji prati priču prve bh. povorke, ''Nek' je što šarenije''.  

 

Isti dana je bosanskohercegovačka premijera filma ''A bili smo vam dobri'', filmske priče o nekoliko hrvatskih ratnih veterana koje, 25 godina nakon Domovinskog rata, ponovo okuplja ideja Muzeja domovinske zahvalnosti čija se izgradnja iznenada obustavlja u režiji Branka Schmidta, koji je na ovogodišnjem Pula filmskom festivalu dobio nagradu za najbolju glavnu ulogu.  Ovaj film od kritike izvrsno ocjenjeni film možete gledati u Kulturnom centru Bihać.

 

 

 

U Muzeju AVNOJ-a biće upriličena zanimljiva filmska radionica na temu scenografija I scenskih rekvizita na filmu, kao I ‘’Pounje’’ – otvoreni filmski studio u saradnji sa EU Info Centrom i Eko Životom.


 Film ''Tragom mjedveda zvanog Ljutoč BH001'' prikazuje životne navike i vrijedna saznanja o medvjedima na ovom području, u režiji Željka Mirkovića. 


 ''Koncetriši se, baba'' Pjera Žalice, koji govori o porodičnim svađama i intrigama u Sarajevo neporsredno prije rata, bit će prikazan na Preminger Open Airu u Kulturnom Centru Bihać. 


Ponedjeljak počinje sa dječijim programom, I to njemačkim filmom ‘’Predaleko’’ u režiji Sarah Winkenstette, nakon čega sljedi produkcijski shooting – Stari gradovi Krajine. 


Dokumentarni filmovi ''Skok anđela'' francuskog režisera François Lunela, koji oslikava životnu priču skakača iz Mostara, te ''Džemo'' – nesvakidašnja životna priča stočara iz Sarajeva i o njegovoj ljubavi prema trčanju, u režiji Lejle Kajić i Davorina Sekulića prikazuju se u Kulturnom centru Bihać.

 

U Muzeju AVNOJ-a organizovana je filmska radionica na temu ''Kuda ide film'' Borisa Balte, te projekcija dokumentarnog filma ''Balet u Sarajevu'' gdje veterani baletne umjetnosti govore o njenim počecima, razvoju i vrhuncu, kao i o periodu opsade Sarajeva.

 

 

 ''Plavi cvijet'' Zrinka Ogreste, pobjednik 68. Pulskog filmskog festival, je na Open Preminger stage-u kojim se završava treći dan festival. 

 

U utorak program počinje produkcijskom konferencijom ‘’Perspektiva produkcije u Pounju’’, nakon čega izdvajamo prikazivanje dokumentarnog filma – ‘’Protest u zemlji karijesa’’ Damira Pirića.

 

Film ‘’Tako da ne ostane živa’’ Faruka Lončarevića zatvara program u Kulturnom centru , dok u Muzeju AVNOJ-a možete pogledati nekoliko kratkih dokumentarnih filmova, i to ‘’Troiane’’ Stefana Santamatoa i ''Zajedničko mjesto'' Karoline Anne Kute. 

 

Potom kratki igrani film ''Pekutin i Kalina'' u režiji Alme Mudrov, ''Starine'' u režiji Reham Emam, kratki turistički ''Tvrđava Golubac'' Boška Savkovića i ''Oaza u kamenu'' Perice Boška, ''The Bosnian Rider/Journey to Japan'' Senada Hasanovića. 


Na Open Airu Una biće upriličena svečana dodjela nagrada, te projekcija dokumentarnog filma ''Indexi'', koji će publika moći gledati iz lađa, čamaca i drugih plovnih objekata na Uni.

 

 


Festival zatvara spektakularnom historijskom melodramom „Nečista krv – greh predaka'' koji će biti prikazan na Open Airu Preminger i istovremeno sa premijerom filma u Beogradu. 


Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i da održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Značanju ulogu u ovome filmu ostvario je bh. glumac Feđa Štukan.

 

Srijeda je razervirana za produkcijske panele, ali i druženja filmskih radnika na rijeci Uni.  Inače, direkcija festivala i partneri – Grad Bihać, Nacionalni park Una i Turistička zajednica organiziraju brojen prateće sadržaje gdje će se gosti festivala moći upoznati sa, po mnogima, najatraktivnijim prirodnim ljepotama u BiH.


 Karte za filmove mogu  kupiti (ili preuzeti) na blagajni  Kulturnog centra Bihać i Info centru Turističke zajednice Bihaća.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI