sahraa karimi u otvorenom pismu

Afganistanska režiserka: Talibani će zabraniti svaku vrstu umjetnosti! Filmaši su sljedeći na listi... Oni su ubili i našeg voljenog komičara...

Kultura 17.08.21, 17:14h

Afganistanska režiserka: Talibani će zabraniti svaku vrstu umjetnosti! Filmaši su sljedeći na listi... Oni su ubili i našeg voljenog komičara...
Talibani ciljaju aktiviste, novinare i kulturne ličnosti koji su bili otvoreni u svojim kritikama prema njegovim aktivnostima

 

Nagrađivana afganistanska režiserka Sahraa Karimi, u otvorenom pismu, pisala je o brutalnom uticaju talibanskog preuzimanja Afganistana na žene, djevojke i umjetnike, prenosi Deutsche Welle. 

 

- S preuzimanjem vlasti, talibani će zabranit svaku vrstu umjetnosti. Ja i drugi filmaši mogli bismo biti sljedeći na njihovoj listi - piše Sahraa Karimi u otvorenom apelu koji je poslan globalnim medijskim organizacijama i koji je objavljen i na društvenim mrežama u trenucima dok talibani preuzimaju kontrolu nad svim većim gradovima u Afganistanu uključujući i glavni grad Kabul.

 

Režiserka također dokumentuje situaciju na društvenim mrežama i od tada je na Facebooku i Instagramu objavila različite video zapise na kojima se vidi kako bježi prema aerodromu u Kabulu, pridružujući se gomili drugih Afganistanaca koji se trude doći do posljednjeg preostalog izlaza iz glavnog grada.

 

Od tada je 17. augusta u twitu objavila da je uspjela napustiti zemlju.

 

Režiserka nagrađenog filma Hava, Maryam, Ayesha (2019.) jedina je Afganistanka koja ima doktorat iz filmske umjetnosti. Karimi je također predsjednik državne afganistanske filmske organizacije.

 

- Oni su mučili i ubili jednog od naših voljenih komičara - piše Karimi, misleći na ubistvo Nazara Mohammeda, popularno poznatog kao Khasha Zwan, kojeg su ubili neidentifikovani naoružani napadači prošlog mjeseca u Kandaharu.

 

Ranije ovog mjeseca, članovi militantne grupe također su ubili pjesnika i historičara Abdullaha Atefija u južnoj afganistanskoj provinciji Uruzgan.

 

Talibani ciljaju aktiviste, novinare i kulturne ličnosti koji su bili otvoreni u svojim kritikama prema njegovim aktivnostima.

 

- Kad su talibani bili na vlasti, nije bilo niti jedne djevojčice u školi. Od tada, škole je pohađalo više od devet miliona afganistanskih djevojčica. Ovo je nevjerovatno ... Herat, treći grad po veličini koji je upravo pao pod talibane imao je skoro 50 posto žena na univerzitetu. Ovo su nevjerovatni uspjesi za koje svijet jedva zna. Talibani su u samo ovih nekoliko sedmica uništili mnoge škole, a dva miliona djevojčica sada su ponovo prisiljene da napuste školu - upozorava u svom otvorenom pismu režiserka Sahraa Karimi.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI