VIDEO/ Skandalozan istup gradonačelnika Banjaluke u Podgorici

Stanivuković: Crnogorci su izmišljena nacija! Stižu reakcije: Bio je u pelenama, ne sjeća se kako je završio projekt 'Velike Srbije'

Front 17.08.21, 08:23h

Stanivuković: Crnogorci su izmišljena nacija! Stižu reakcije: Bio je u pelenama, ne sjeća se kako je završio projekt 'Velike Srbije'
Izjava gradonačelnika Banje Luke dolila je ulje na vatru na i onako zapaljivu atmosferu u Crnoj Gori između stanovnika te države koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i etnički Srbi, među kojima su porasle tenzije kada je objavljeno da će novi poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije biti ustoličen u crnogorskoj prijestolnici Cetinje početkom septembra

 

 

Cjelokupna crnogorska opozicija i dio vladajućih stranaka osudili su u ponedjeljak izjavu gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića koji je tokom boravka u Crnoj Gori negirao crnogorsku naciju.

 

Stanivuković je na jednom okupljanju istomišljenika rekao kako smatra da su „Crnogorci izmišljena nacija“, dok se video te izjave kao munja proširio internetom.

 

Komentirajući to stajalište prvog čovjeka Banje Luke, zastupnik Đukanovićeve opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković rekao je da se radi o projektu “srpskog sveta” u izvođenju mlađih generacija koje nisu zapamtile kako je završio projekt “Velike Srbije” jer su još bili u pelenama. „Bojim se da će tu nenaučenu lekciju politički skupo platiti”, ocijenio je Bošković, javlja Hina a prenose mediji.

 

SDP-ov Ivan Vujović smatra da je Crna Gora pod novom vladajućom većinom, koja je bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, „postala mjesto gdje orgija najveći politički i kulturološki talog regije“ te da bi banjalučkom gradonačelniku "svaka normalna država pokazala vrata”. Aleksandar Damjanović iz nevladine udruge Crnogorska kulturna mreža otišao je i korak dalje i zatražio od crnogorskog MUP-a da Stanivukoviću zabrani ulazak u Crnu Goru.

 

Nije samo opozicija kritizirala stajalište prvog čovjeka Banje Luke, već i vladajući demokrati, predsjednika crnogorskog parlamenta Alekse Bečića, i zastupnici Ujedinjene reformske akcije (URA), potpredsjednika vlade Dritana Abazovića.

 

Danilo Šaranović iz demokrata rekao je da je dosta bilo negiranja bilo koje nacije nazvavši izjavu Stanivukovića "sramotnom", dok je Mileta Radovanović iz URA rekao da su svi gosti dobro došli u Crnu Goru, ali da je osnovna kultura da gost poštuje domaćina, odnosno zemlju u koju je došao.

 

Izjava gradonačelnika Banje Luke dolila je ulje na vatru na i onako zapaljivu atmosferu u Crnoj Gori između stanovnika te države koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i etnički Srbi, među kojima su porasle tenzije kada je objavljeno da će novi poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije biti ustoličen u crnogorskoj prijestolnici Cetinje početkom septembra.

 

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC biti ustoličen u manastiru gdje počivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

 

U crnogorskom tužiteljstvu juče je saslušan savjetnik za sigurnost crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i bivši šef crnogorske policije Veselin Veljović zbog kaznenog djela pozivanje na otpor, jer je u autorskom tekstu za jedan dnevni list pozvao crnogorsku policiju i vojsku da tokom inauguracije na Cetinju odbiju poslušnost za naredbe koje su suprotne crnogorskom Ustavu.  

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI