Nakon što su talibani preuzeli vlast

Kina spremna da produbi 'prijateljske i kooperativne' veze s Afganistanom: 'Ambasada u Kabulu ostaje operativna'

Front 16.08.21, 21:02h

Kina spremna da produbi 'prijateljske i kooperativne' veze s Afganistanom: 'Ambasada u Kabulu ostaje operativna'
Peking nastoji da održi nezvanične veze s talibanima nakon objave američkog povlačenja iz Afganistana, koja je potakla napredovanje tvrdolinijaškog pokreta širom zemlje i njihovo zauzimanje prijestolnice Kabula u nedjelju

 

Kina je spremna da produbi „prijateljske i kooperativne“ odnose s Afganistanom, izjavila je glasnogovornica kineske vlade u ponedjeljak, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

 

Peking nastoji da održi nezvanične veze s talibanima nakon objave američkog povlačenja iz Afganistana, koja je potakla napredovanje tvrdolinijaškog pokreta širom zemlje i njihovo zauzimanje prijestolnice Kabula u nedjelju.

 

Kina dijeli 76 kilometara dugu i nepristupačnu granicu s Afganistanom.

 

Peking dugo strahuje da bi Afganistan mogao postati polazna tačka za ujgurske separatiste u osjetljivoj graničnoj regiji Xinjiang.

 

Talibanska delegacija na najvišem nivou sastala se, međutim, s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Tianjinu prošlog mjeseca, obećavajući da Afganistan neće biti korišten kao baza za militante.

 

Kina će, u zamjenu za to, ponuditi ekonomsku podršku i investicije u obnovu Afganistana.

 

Kina je danas „pozdravila“ priliku za produbljivanje veza s Afganistanom, zemljom koja je decenijama bila od geostrateškog značaja za velike sile.

 

- Talibani su u više navrata izrazili nadu da razviju dobre odnose s Kinom, i oni se i sada nadaju kineskom učešću u obnovi i razvoju Afganistana - izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying novinarima.         

 

- Mi to pozdravljamo. Kina poštuje pravo afganistanskog naroda da nezavisno odlučuje o vlastitoj sudbini i spremna je da nastavi razvijati prijateljske i kooperativne odnose s Afganistanom - kazala je.

 

Hua je pozvala talibane da „osiguraju bezbolnu tranziciju“ vlasti i da se drže svog obećanja da će pregovarati o uspostavi „otvorene i inkluzivne islamske vlade“ i da će obezbjediti sigurnost afganistanskih i stranih građana.

 

Kineska ambasada u Kabulu ostaje operativna, kazala je Hua, iako je Peking počeo evkuirati kineske državljane iz zemlje mjesecima ranije, u jeku pogoršane sigurnosne situacije, prenosi AFP.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI