IZ ARHIVA/ IAKO JE DANAS TO NEZAMISLIVO

Ovako je Afganistan izgledao nekada, prije ratova i američke invazije: Turistička atrakcija i za Istok i za Zapad...

Nedjeljni magazin 15.08.21, 19:30h

Ovako je Afganistan izgledao nekada, prije ratova i američke invazije: Turistička atrakcija i za Istok i za Zapad...
Fotografije nekadašnjeg, turistički atraktivnog i zaboravljenog Afganistana danas djeluju potpuno nestvarno

 

 

Iako je danas teško zamisliti, Afganistan je nekada bio popularna turistička destinacija za posjetitelje željne avanturizma.


Od 1970. do 1974. godine, dok su se Zapad i Sovjetski Savez natjecali za utjecaj u ovoj zemlji, mladi američki bračni par je svojim minolta fotoaparatom zabilježio trenutke svakodnevice Afganistanaca prije nego će se njihovi životi drastično izmijeniti.

 

afganistan-70-tih


Elliot Larson i njegova supruga Marty, koji su radili u medicinskoj ustanovi u Džalalabadu, ustupili su RSE svoje fotografije koje ovaj medij prvi put javno objelodanjuje.


Fotografije nekadašnjeg, turistički atraktivnog i zaboravljenog Afganistana, možete pogledati ovdje.

 

Šta je zabilježio američki fotograf 60-ih godina prošlog vijeka?


Prije američke invazije, prije ruskog rata i prije marksističke revolucije, Afganistan je bio prilično lijepo mjesto. Zapanjujuću zbirku fotografija iz 1960-ih godina 2013. godine je predstavio Denver Post.


Amaterski fotograf i univerzitetski profesor, dr. William Podlich uzeo je dopust od svog posla na fakultetu te je odlučio neko vrijeme raditi s UNESCO-om u Kabulu, a sa sobom je poveo i svoju ženu i kćeri. Kako je izgledao život u Afganistanu 1960-ih, zabilježio je fotoaparatom.

 

Život u Afganistanu '50-ih i '60-ih


Kasnije je njegov zet, Clayton Esterson, oživio Podlichove fotografije i postavio ih na internet. Odaziv je bio nevjerovatan.


Esterson je rekao Denver Postu kako su mu 'mnogi Afganistanci zahvalili što je pokazao kako je njihova zemlja nekada izgledala', objavio je tada Tportal.

 

Život u Afganistanu '50-ih i '60-ih

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


 

BLIN
KOMENTARI