sigurna destinacija, iako život nije stao

Nula zaraženih, a krcat turistima: U ovaj grad na Jadranu i Bosanci hrle... Makarska je svijetli primjer ove godine!

Nedjeljni magazin 14.08.21, 20:17h

Nula zaraženih, a krcat turistima: U ovaj grad na Jadranu i Bosanci hrle... Makarska je svijetli primjer ove godine!
Možda će netko kazati da je dobra slika plod slučajnosti, a oni skeptičniji će reći da se s brojkama ionako manipulira. No činjenice su tu: Makarska je sigurna destinacija, iako život u njoj zbog toga nije stao

 

 


Protekle godine, baš u ovo vrijeme, Makarska je punila novinske stupce i portale. Makarska je postala žarište, Austrijski mediji pišu o žarištu u Makarskoj, Makarana je postala Makorona, samo su neki od naslova koji su “proslavili” naš grad. Ime Makarske se pronijelo po Europi; problem je samo u tome što nije bilo po dobrome. Nije prošlo dugo a da se cijela naša destinacija, odnosno  cijela obala, uslijed jedne panične atmosfere počela rapidno prazniti.

 


Ove godine Makarska svijetli kao primjer, kako je rekla zamjenica Antonia Radić Brkan.


- Brojke koje se izmjenjuju uglavnom su “nula zaraženih, jedan zaraženih”. U cijelom srpnju imali smo svega šest zaraženih. U kolovozu je, uz izuzetak zadnja tri dana, bilo slično: jedan, nula, jedan, nula. 14-dnevna incidencija se mjeri u minipromilima; za ostati zelen regija ili grad moraju imati manje od 50 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati u naredna dva tjedna, no srpanj i početak kolovoza daleko su od narančaste, a kamoli crvene boje. Udio zaraženih u brojci ukupno testiranih je također dosta manji od 4 posto, što je još jedan uvjet za biti “zelen”.


Grad je krcat turistima, od kojih jedan lijepi udio čini upravo mlađa populacija, globalno poslovično slabo zainteresirana za provođenje mjera koje većini mladih, nakon godinu i pol pandemije, zapravo idu na živce. Međutim, situacija je i dalje pod kontrolom. Po svemu, mogli bismo se hvaliti kako smo “zeleni”. I dalje. Unatoč tomu što je broj gostiju već u drugoj polovici srpnja debelo premašio broj stanovnika.


Odgovornost i za dobro i za loše snosimo u načelu svi, jer smo vidjeli lani da jedan klub može sezone stajati ne samo mikro nego i makro destinaciju. No netko ipak stoji iza kolektivne odgovornosti. A to je stožer. Po mogućnosti – ne samo deklaratorno.


Što se Makarske tiče, ovog ljeta imamo dojam da stožer kojemu je na čelu Mario Čović, v.d.zapovjednika JVP Makarska, zajedno s Gradom, zbilja radi te da nije tu samo pro forma. Evidentno je da Grad i stožer prate situaciju i koordiniraju s ostalim službama. No što je najvažnije, nisu samo promatrači, nego donose odluke, dakako koliko je to zakonski u mogućnosti. Vidjeli smo to na slučaju klubova koji su u srpnju prijetili postati novim žarištem, no situacija, srećom, nije prepuštena slučaju te su ophodnje policije i redara urodile plodom. Grad Makarska je bio među prvima koji su zabranili koncerte na otvorenom gdje se ne može vršiti kontrola, iako to baš nije bila osobito popularna mjera. Nedavno su na tu temu održali i sastanak s ugostiteljima, što je dokaz da je komunikacija efikasnija od kazni, piše Makarska-danas.


Možda će netko kazati da je dobra slika plod slučajnosti, a oni skeptičniji će reći da se s brojkama ionako manipulira. No činjenice su tu: Makarska je sigurna destinacija, iako život u njoj zbog toga nije stao.


Bilo bi lijepo da se slika Makarske opet pronese Europom, no ovaj put u posve drugom svjetlu. Jasno je da se to neće dogoditi. No nama nitko ne priječi konstatirati da je posao, barem do sada, odrađen korektno i profesionalno.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI