FOTO&VIDEO/ Regionalna premijera

Film 'Tvornice radnicima' otvorio Dokumentarni program SFF-a: Jedini primjer uspjele radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi

Kultura 14.08.21, 19:04h

Film 'Tvornice radnicima' otvorio Dokumentarni program SFF-a: Jedini primjer uspjele radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi
Takmičarski program - dokumentarni film 27. SFF-a, prema izboru selektorice Rade Šešić, predstavit će ove godine 16 filmova, od kojih će osam imati svjetsku, jedan evropsku, šest regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru. Oni otvaraju brojne aktuelne teme te istraživački ukazuju na probleme čovjeka današnjice

 

 

Regionalnom premijerom hrvatskog filma "Tvornice radnicima“ reditelja Srđana Kovačevića danas je u Cineplexx kinu Sarajevo otvoren Takmičarski program – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala (SFF).

 

Takmičarski program - dokumentarni film 27. SFF-a, prema izboru selektorice Rade Šešić, predstavit će ove godine 16 filmova, od kojih će osam imati svjetsku, jedan evropsku, šest regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru. Oni otvaraju brojne aktuelne teme te istraživački ukazuju na probleme čovjeka današnjice.

 

Selektorica Dokumentarnog programa Rada Šešić na otvaranju je istakla da je fantastično što ovaj program SFF-a ima svoju stalnu publiku koja redovno prati filmove koji se prikazuju.

 

Film „Tvornice radnicima“ govori o Tvornici alatnih strojeva ITAS Hrvatska koju 2005. godine zauzimaju njeni uposlenici i postavljaju jedini primjer uspjele radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi. Deceniju nakon tog prelomnog događaja, buntovni radnik koji je predvodio radničku okupaciju pokušava spriječiti gašenje proizvodnje u okupiranoj tvornici. Održavanje proizvodnje zavisi od spremnosti radnika da se žrtvuju kako bi zaštitili svoja radna mjesta od prijetnji bešćutne ekonomije.

 

Reditelj Srđan Kovačević pet godina je dokumentovao lične priče radnika koji se bore da svoju nekada prestižnu tvornicu održe na životu.

 

Srđan Kovačević, koji je inače poznat kao snimatelj, izjavio je za Fenu da mu je ovo prvi film koji je uradio kao reditelj.

 

- Zainteresirala me činjenica da je ITAS u bivšoj Jugoslaviji jedina tvornica koju su radnici uspješno zauzeli. Vratili svoja radna radna mjesta i sačuvali proizvodnju - kazao je Kovačević.

 

sff-2021-publika-kino

 

On je istakao da film kritički obrađuje temu ali da je to ipak pozitivna priča.

 

- Film pokazuje da uz sve poteškoće, radnici mogu upravljati tvornicom. Mogu odlučivati o svojoj sudbini - kazao je Kovačević.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI