Pitanje dana je kad će pasti glavni grad Afganistana

Talibani su sve bliže: Ambasade u Kabulu spaljuju dokumente pred evakuaciju

Front 14.08.21, 17:47h

Talibani su sve bliže: Ambasade u Kabulu spaljuju dokumente pred evakuaciju
Zvaničnici američog ministarstva odbrane kažu da su zabrinuti da bi talibani, koji su 2001. godine uklonjeni s vlasti nakon napada na Njujork i Vašington, mogli da krenu na Kabul u roku koji se mjeri danima

 

Neke ambasade u Afganistanu počele su da spaljuju osjetljive dokumente prije evakuacije, dok se talibani sve više približavaju prestonici Kabulu, javlja Reuters.

 

Američka ambasada je obavijestila svoje osoblje da im na raspolaganju stoje spalionice u kojima mogu da unište osjetljive materijale, uključujući one na papiru i na elektronskim spravama.

 

To se čini da bi se "smanjila količina osjetljivog materijala" u zgradi ambasade, navodi se u uputstvu u koje je Rojters imao uvid.

 

Zvaničnici američog ministarstva odbrane kažu da su zabrinuti da bi talibani, koji su 2001. godine uklonjeni s vlasti nakon napada na Njujork i Vašington, mogli da krenu na Kabul u roku koji se mjeri danima.

 

"Kabul trenutno nije u neposrednom prijetećem okruženju, ali... ako samo pogledate šta talibani rade, možete vidjeti da oni nastoje da izoluju Kabul", izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI