Danis Tanović nakon premijere

'Deset u pola' je kao malo ljubavno pismo u tegobnim vremenima... Htjeli smo i sebe nasmijati, da izađemo iz crnila'

Kultura 14.08.21, 13:44h

'Deset u pola' je kao malo ljubavno pismo u tegobnim vremenima... Htjeli smo i sebe nasmijati, da izađemo iz crnila'
Tanović je kazao da je pišući scenario sa Nikolom Kuprešaninom to za njih bilo nešto kao malo ljubavno pismo u tegobnim vremenima te da su htjeli i sami sebe nasmijati, da izađu iz crnila u kojem smo se svi našli

 

 

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF) otvorio je film Danisa Tanovića „Deset u pola“ koji je ne samo posveta kultnom gastronomskom simbolu Sarajeva ćevapu, nego i svojevrsna posveta gradu Sarajevu.

 


Danas je u programu „Kafa s... „ upriličen susret s ekipom filma „Deset u pola“, rediteljem Danisom Tanovićem, glumcem Brankom Đurićem te mladim filmskim nadama Helenom Vuković i Kerimom Čutunom.


Tanović je kazao da je bio lijep osjećaj vidjeti reakcije publike pa i samih glumaca od kojih većina nije imala prilike ni vidjeti film prije sinoćnjeg otvaranja SFF-a.


Mlada glumica Helena Vuković kazala je da je po prvi put imala priliku da vidi sebe na velikom platnu, te da je po prvi put prisustvovala ceremoniji otvaranja SFF-a. Kazala je da je sve bilo puno emocija te da je u filmu uživala.


- Bilo mi je jako duhovito, lijepo i toplo - kazala je Vuković.


Mladi glumac Kerim Čutuna istako je također da mu je bilo lijepo raditi sa starijim kolegama i rediteljem Danisom Tanovićem.


Tanović je kazao  da je pišući scenario sa Nikolom Kuprešaninom to za njih bilo nešto kao malo ljubavno pismo u tegobnim vremenima te da su htjeli i sami sebe nasmijati, da izađu iz crnila u kojem smo se svi našli.


- Kad smo pisali, nekako nam je prijalo da cijelu situaciju u kojoj smo se našli pogledamo sa neke satirične strane - kazao je, između ostalog, Tanović.

 


Na današnjoj „Kafi sa.. „ koja je realizovana s djelom ekipe filma „Deset u pola“ Danisa Tanovića bilo je riječi i o problemima sa kojima se susreće bh. kinematografija.

 

 

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI