VIDEO/ SEMIR EFENDIĆ TVRDI

Bakir Izetbegović još nije prežalio Asima, volio bi da mu se nađe pri ruci... A vjerujem da je tu negdje, u blizini

Front 13.08.21, 19:38h

Bakir Izetbegović još nije prežalio Asima, volio bi da mu se nađe pri ruci... A vjerujem da je tu negdje, u blizini
"Ja sam snimak podijelio u interesu javnosti. Nažalost, to je problem Izetbegovića od početka – što nije bitno šta je rečeno na snimku, nego ko je snimao. On izgleda još nije prežalio prvog do sebe"

 

 


Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić otkrio je za N1 da li se nakon izlaska iz SDA sastao sa predsjednikom ove stranke Bakirom Izetbegovićem. Ocijenio je kako je Asim Sarajlić ostao uticajan član SDA i nakon afere koja se vezivala za njega.


N1: Poručili ste nakon sastanka vlasti i opozicije sa Matthewom Palmerom da “ne eksperimentišu sa Izbornim zakonom i ne zatežu luđačku košulju”? Da li ste trebali i vi biti na sastanku?


Semir Efendić: Nismo očekivali da učestvujemo u razgovoru sa Palmerom. Reagovali smo zbog bojazni da nam se kroz Izborni zakon ne uvede plemensko biranje. Nešto što ne radi nijedna država u Evropi.
Ovo luđačka košulja se odnosi na Dejtonski sporazum. On je možda bio dobar 1995. kada je zaustavio rat u državi, ali ne i 2021.


Imali ste sastanak sa kantonalnim premijerom Edinom Fortom?


Sistem ne funkcioniše samo na nivou državi, nego i na nivou kantona. Sastanak se ticao parkiranja i korištenja javnih garaža. Građani od mene kao načelnika traže da se promjeni sistem za parkiranje, ja to ne mogu uraditi, pa sam tražio sastanak sa premijerom. I onda apsurdna situacija. Premijer se slaže s nama, a ministar komunalne privrede je zauzeo neki drugi stav. To je pokazatelj da vlada ne funkcioniše jedinstveno. Jasno je da pojedina ministarstva vode stranke.


Posebno naglašeno to radi Narod i pravda. Ova stranka ima jedna partokratski nastup. NiP pokušava od javnih preduzeća napraviti stranački plijen.


Da li ste se sastali sa Bakirom Izetbegovićem nakon izlaska iz SDA?


Nisam.


On je izjavio da u slučaju afere Asim treba procesuirati one koji su snimali?


Treba pročitati zakon i vidjeti da tamo piše da je zabranjeno snimati ono što vas se ne tiče. Ja sam snimak podijelio u interesu javnosti. Nažalost, to je problem Izetbegovića od početka – što nije bitno šta je rečeno na snimku, nego ko je snimao. On izgleda još nije prežalio prvog do sebe. Vidim da je već započeo kampanju za Predsjedništvo BiH pa bi mu bilo lakše organizovati da je tu pri ruci Sarajlić. Iako vjerujem da je on tu negdje u blizini.


Želio sam objasniti javnosti kako ja, koji sam dobio više glasova nego ijedna stranka Šestorke, ne mogu proći stranačko glasanje. Imao sam potrebu da građani znaju zašto sam izgubio. Da građani vide kako je Asim dobio zadataka da završi posao kako je završio.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI