Lijepe vijesti/ Uspjeh škole Arabesque

Bh. balerine briljirale na najvećem plesnom takmičenju za djecu i mlade: Treće mjesto na Dance World Cupu u Engleskoj

Kultura 13.08.21, 17:49h

Bh. balerine briljirale na najvećem plesnom takmičenju za djecu i mlade: Treće mjesto na Dance World Cupu u Engleskoj
Radi o odabranoj grupi djece od pet do sedam godina, koja su u minimalnim uvjetima pokazala maksimalne rezultate

 

 


Baletna škola Arabesque, u javnim nastupima Balet Mostar Arabesque (BMA), osvojila je treće mjesto u Finalu Dance World Cup 2020/2021 u kategoriji Mini Small Group Ballet, u kojoj su se natjecale škole iz Engleske, Bugarske, Walesa, Češke Republike, Španjolske i BiH.

 


Dance World Cup najveće je plesno natjecanje za djecu i mlade širom svijeta, u okviru kojega se oko 120.000 natjecatelja svake godine natječe na kvalifikacijama za svoju zemlju i na svjetskom finalu. S obzirom na to da se prošle godine veliko finale nije održalo, ove godine je od 9. do 14. kolovoza finalno natjecanje za 2020. godinu, a od 15. do 19. kolovoza za 2021. godinu, priopćeno je iz BMA.


Umjetnička direktorica BMA Arleta Ćehić kazala je kako je 2020. godina bila vrlo teška u organizacijskom smislu.


- Djeca su brutalnom izolacijom četiri mjeseca bila onemogućena dolaziti na redovnu nastavu baleta, a zatim je uslijedio školski raspust. Početkom školske godine situacija se donekle normalizirala i to se odmah reflektiralo na naš rad, tako da smo već u 11. mjesecu na International Dance Competition Stage u S.Makedoniji od prijavljene tri koreografije osvojili sva tri prva mjesta, među kojima su bile i naše Bečke Bombone čiji uspjeh upravo sada slavimo - kazala je Ćehić.


Dodaje kako se radi o odabranoj grupi djece od pet do sedam godina, koja su u minimalnim uvjetima pokazala maksimalne rezultate.


- Ovo je još jedan dokaz da se doziranom disciplinom tijela i duha može ostvariti skoro pa nemoguće. Logistika rada BMA svodi se samo na jednu osobu i to ograničava planski napredak i širenje baletske umjetnosti na našem prostoru. Zaista je velika šteta da Grad Mostar i njegove institucije kulture i obrazovanja ne vide mogućnost dugoročnog ulaganja u ovu domenu obrazovanja umjetnosti, u svoju djecu, te potencijalne brilijante koji jedva čekaju biti izbrušeni do mjere savršenog - istaknula je Ćehić.


Inače Balet Mostar Arabesque djeluje već 15 godina u Mostaru i iza sebe ima brojna međunarodna i svjetska natjecanja, donoseći u Mostar značajne medalje i priznanja s respektabilnih natjecanja.


Iako radi u minimalnim uvjetima kompletne kadrovske i materijalne logistike, rezultati ne izostaju i čine ponosnim ne samo grad Mostar i BiH, već i ostale ljubitelje baletske umjetnosti, karakternog i modernog  plesa, stoji u priopćenju.


(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI