Dokaz 'beskonačne laživosti Milorada Dodika'

Vasković objavio Depešu kojom se MUP-u RS izdaje nalog da postupa po 'Inzkovom zakonu': 'Hapsi sve...'

Front 13.08.21, 09:12h

Vasković objavio Depešu kojom se MUP-u RS izdaje nalog da postupa po 'Inzkovom zakonu': 'Hapsi sve...'
Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona. Način njenog slanja i onog što je napisano u njoj je rutinski, uobičajen kada god stupe na snagu zakoni ili izmjene zakona, po kojima djeluje policija, ističe Vasković na svom blogu

 

Nakon što je prije dva dana objavio da je vrh MUP-a RS izdao nalog da se postupa po “Inzkovom zakonu” o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osoba presuđenih za ratne zločine, Slobodan Vasković je na svom blogu sada objavio i Depešu sa prilozima koji su poslani svim organizacionim jedinicama MUP RS.

 

"U prilogu akta dostavljamo Vam kopiju odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ii kopiju zakona o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj: 46/21 od 27.07.2021. godine", navedeno je u Depeši.

 

zakon-o-negiranju-genocida-1

 

Ranije smo, podsjećamo, prenijeli da je Vasković naveo da je Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP RS, 09.08., svim organizacionim jedinicama MUP RS poslao Depešu, kojom se obavještavaju da je zakon stupio na snagu, što, praktično, znači da moraju primjenjivati izmijenjene odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

 

U Depeši se, podsjeća Vasković, striktno ne navodi da se postupa po nametnutom zakonu, ali to je nebitno, jer čim je zakon dostavljen, policija je obavezna da postupa po njemu.

 

Svjedoči to i podatak da su uz Depešu, svim organizacionim jedinicama MUP RS, dostavljene i dvije strane Službenog glasnika BiH u kojem su objavljene izmjene Krivičnog zakona koji je nametnuo Inzko.

 

sluzbeni-glasnik-2

 

"Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona. Način njenog slanja i onog što je napisano u njoj je rutinski, uobičajen kada god stupe na snagu zakoni ili izmjene zakona, po kojima djeluje policija", ističe Vasković na svom blogu.

 

sluzbeni-glasnik-1

 

Vasković zaključuje "da na kraju može ponoviti već ranije rečeno: Ova depeša novi je dokaz beskonačne laživosti Milorada Dodika, koji je tvrdio da Inzkova odluka neće biti sprovođena na teritoriji Republike Srpske i koji je išao tako daleko da je čak isticao da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ako bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid".

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI